<

У Володимирі-Волинському вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:29 | 18.05.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

В неділю, 17-го травня   у Володимирі-Волинському з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій до символічної могили «Борцям за волю України» було покладено квіти.

Вшанувати пам’ять мільйонів співвітчизників, які стали жертвами тоталітарного комуністичного режиму, згадати тих, хто був знищений каральною системою, позбавлений батьківського дому і висланий на чужину, став в’язнем ГУЛАГу, прийшли керівники міської та районної влади, місцеві депутати, представники політичних партій і громадських об’єднань, керівники підприємств, установ та організацій,  громадськість міста, – пише сайт міста.

Голова міського товариства «Просвіта» Павло Глущук у своєму виступі зазначив, що відродження історичної свідомості, національної ідентичності – святий обов’язок як перед мільйонами жертв терору, так і перед наступними поколіннями українців. Тільки знаючи правду, зможемо усвідомити уроки минулого, а усвідомивши, застерегти прийдешні покоління від повторення пройденого.

Присутні вшанували пам”ять усіх загиблих, закатованих, хто загинув від дій тоталітарного режиму, хвилиною
мовчання і вирішили звернутися до народного депутата України Ігоря Гузя, щоб той підняв у Верховній Раді України питання про звільнення усіх українських політичних в’язнів, які перебувають у тюрмах Росії.

Перший заступник міського голови Микола Веремчук подякував усім, хто прийшов, вшанувати пам’ять жертв політичних репресій, зазначивши, що пам’ять про ті страшні в історії України події повинна залишатися в наших серцях і ми маємо передати її нашим нащадкам, щоб подібні жахіття ніколи більше не повторилися.

У храмах міста були відправлені панахиди за безневинно загиблими людьми, чиї життя забрала жорстока машина сталінізму. У знак скорботи за численними жертвами політичних репресій на будівлях були приспущені Державні Прапори України.

Як відомо 2 червня 1937 було прийнято постанову Політбюро ЦК ВКП (б) ПБ-51/94 «Про антирадянські елементи», відповідно до якої 5 серпня 1937 вийшов наказ НКВС СРСР № 0044, який поклав початок масових репресій. Вже до середини листопада 1938 року без суду було винесено 681692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Більше 1,7 млн. людей було відправлено в табори.

Згідно з даними розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рік жертвами розкуркулення стали понад 2 млн. 800 тис. людей. У 1936 році заарештували 15717 осіб, у 1937-му – 159537, в 1938-м 106096, в 1939-м 11744. Близько 16,5 тис. чоловік було розстріляно в 1937-му.

Терор носив цілеспрямований, організований характер та вразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, селянство. Репресіям підлягав кожен, запідозрений у найтяжчому зі злочинів – любові до України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа