<

У Володимир-Волинському музеї вшанували Небесну сотню

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:37 | 20.02.2016 / Новини /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

«А сотню вже зустріли небеса, летіли легко, хоч Майдан ридав…» – такуназву мав патріотично-поетичний захід, котрий відбувся напередодні Дня Героїв Небесної Сотні у Володимир-Волинському історичному музеї.

Ідея вшанувати пам’ять загиблих на Майдані через поетичне слово належить членкині «Союзу Українок» Антоніні Солодусі, яка звернулась до працівників історичного музею з проханням допомогти провести тематичний захід для студентів Університету третього віку. Утім, в ході підготовки, яку на свої плечі взяла науковий співробітник музею Ганна Доскоч, до організації заходу долучалась все більша кількість людей – безпосередні учасники Революції гідності, місцеві активісти, представники громадських організацій, учні шкіл і, зрештою, музейна світлиця ледь змогла умістити усіх, хто прийшов згадати криваві події дворічної давності та тих, хто віддав своє життя заради кращого майбутнього для України.

«Не хотілося б, щоб ця зустріч стала ще одним банальним заходом «задля галочки». Давайте разом  вшануємо наших новітніх героїв та згадаємо ті події, через які вони віддали свої життя», – зазначила ведуча Ганна Доскоч після того, як було продемонстровано найяскравіші кадри Революції Гідності та кривавої розправи над її учасниками. З портретів, котрі висіли на одній із стін, на присутніх в залі дивились понад сотня пар очей – більша половина тих, кого ми сьогодні називаємо Героями Небесної сотні, загинули у період з 18 по 20 лютого 2014 року. Хроніку подій Майдану відтворила у своїй розповіді Антоніна Солодуха, котра знає на пам’ять імена і короткі біографії усіх Героїв Небесної Сотні. Розповіді про цих відважних людей, серед яких  семеро волинян, в тому числі і уродженець Володимира-Волинського –  66-річний Олександр Бадера, доповнювались декламацією віршів, присвячених  Майдану, котрі продовжують писати як професіонали, так і аматори поетичного слова з усієї України. Переглянули присутні і популярне відео, які два роки тому набули шаленої  полярності у мережі You tube – декламацію віршів  «Здраствуй, мальчик», присвячений «беркутівцям» та «Никогда мы не станем братьями», як звернення до північного сусіда. Не стримували сліз присутні під час проникливого співу юних вихованок зразкової вокальної студії «Ладомир», котрі під керівництвом викладача Галини Тюрікової виконали кілька пісень.

Цього дня в історичному музеї діяла особлива експозиція – шматок бруківки з Майдану, бейсбольна бита, засмальцьований синьо-жовтий прапорець, каски, фрагмент «коктейлю Молотова». Усі ці речі колись слугували учасникам Майдану Олексію Євтошуку та Миколі Вінку зброєю, засобами захисту та талісманами.

Поділились з присутніми своїми спогадами про пережите на Майдані Олександр Приступа, Ігор Себій, Олексій Євтошук, Ганна Фурман. Про місцевий Майдан Володимира розповіла депутатка міської ради попереднього скликання Надія Цикалюк. Слово для виступу також мали  голова Волинського осередку ГО «Майдан» Дмитро Себій, «союзянка», місцева активістка Інна Совальська та 4-курсник історичного факультету Національного університету ім. Т.Шевченка Андрій Міщук, котрий також брав участь в Револіції Гідності пліч-о-пліч із нині вже покійним бійцем ДУКу Дмитром Колєсніковим.

«Сьогодні говорять про необхідність третього Майдану, однак насправді Майдан  і досі триває. І ми  продовжуватимемо боротьбу до тих пір, поки не буде покараний останній вбивця Небесної Сотні», – наголосив активний учасник Революції Гідності Олександр Приступа, котрий в лютому 2014 року отримав на Майдані важкі поранення.

Закінчився захід хвилиною мовчання під скорботний гімн Майдану «Плине кача».

                                                                                                              Тетяна ІЗОТОВА

45981_16
45981_15
45981_14
45981_7
45981_5
45981_1
45981_4
45981_2




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер