<

У Володимир-Волинському районі перевищений епідпоріг захворюваності на грип

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:20 | 24.03.2020 / Новини / /
Перегляди
1
/ 1 коментар

На Волині, за оперативними даними лікарів-епідеміологів, встановлено, що захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) зросла на 5% в порівнянні з попереднім тижнем.

Інтенсивний показник захворюваності цими інфекціями на 100 тисяч населення знаходиться вище епідемічного порогу на 17%. Епідемічні пороги перевищено у Володимир-Волинському, Рожищенському, Локачинському, Шацькому, Любомльському районах та місті Луцьку, – інформує Обласний лабораторний центр.

Впродовж тижня грипом та ГРВІ (сумарно) захворіло  понад 7 тисяч волинян.  Із числа хворих, понад 3,8 тис. – це  діти до 17 років (54%). Кількість госпіталізованих  з приводу грипу та ГРВІ  зросла і становить близько 180 осіб (із них 64% діти).

З початку епідемічного сезону (30 вересня 2019 року) вже перехворіло понад 14,7% населення. За підсумками моніторингу, в епідемічному сезоні 2019-2020 років кількість захворілих на 13 тисяч більша ніж за аналогічний період минулого сезону.

Упродовж 2020 року зареєстровано три летальних випадки від ускладнень грипу типу А(Н1) pdm09, що підтверджено лабораторно методом ПЛР. В нинішньому епідемічному сезоні у вірусологічну лабораторію із лікувально-профілактичних закладів області надійшло на дослідження на грип 33 зразки біологічного матеріалу, в тому числі 2 секційного. Виявлено  позитивних 12 зразків. У 11 випадках виділено вірус грипу А (Н1)pdm 09, в одному випадку грип А (Н3).

На сьогодні у Волинській області лабораторно підтверджених методом ПЛР випадків COVID-19 не зареєстровано.

 З початку епідеміологічного нагляду за COVID-19 проведено епідеміологічне розслідування 31 підозри на ймовірне зараження цим вірусом. У 21 хворого підозра на COVID-19 відхилена, оскільки від референс-лабораторії ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» у м. Києві отримано негативні результати. Залишається відкритими ще 10 підозр на коронавірус, у тому числі і у двох мешканців Луцького району, у котрих швидкими тестами встановлено діагноз «COVID-19». Зразки біологічного матеріалу від хворих з підозрою направлено на дослідженні у  референс-лабораторії ДУ «ЦГЗ МОЗ України» м. Київ для виявлення нового коронавірусу. 

Нагадаємо, за даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 24 березня в Україні 84 лабораторно підтверджених випадків  COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. 

МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція — найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.

Переживаєте, що могли підхопити коронавірус, що робити?

  • Спершу проаналізуйте, чи справді ви могли його десь підхопити. Якщо ви протягом останніх кількох тижнів не бували у країнах, де є спалах хвороби, і не контактували з людьми, які звідти повернулися, — шанси мінімальні. 
  • Якщо контакти з потенційними хворими були й у вас з’явилися симптоми, як гарячка, кашель, головний біль, ускладнене дихання, — залишайтеся вдома і телефонуйте сімейному лікарю. МОЗ та ВООЗ закликає саме телефонувати спершу, а не йти в лікарню одразу, адже якщо ви все-таки хворі, то так заразите менше людей. 
  • Якщо у вас немає сімейного лікаря, саме час укласти декларацію. В іншому випадку — дзвоніть на гарячу лінію Національної служби здоров’я за номером 1687.
  • Якщо ви почуваєтеся зовсім кепсько і небезпідставно підозрюєте, що причиною може бути коронавірус — викликайте швидку допомогу (103) та повідомте про свою підозру.
  • Якщо ви нещодавно повернулися з країни з високим рівнем зараження коронавірусом або контактували з тими, хто повернувся, у жодному разі не приховуйте від лікарів, де саме ви були та з ким контактували. 
  • Ваш сімейний лікар або лікарі швидкої ухвалять рішення про необхідність вашої самоізоляції або госпіталізації та нададуть подальші рекомендації. Також саме вони можуть призначити вам проведення тесту на коронавірус. Проте, щоб виключити інші можливі інфекції, медики проведуть тести на грип та інші віруси, наприклад, аденовіруси, риновіруси тощо. 

В області працюють гарячі телефонні лінії  для звернень щодо інформації по  коронавірусу:  103, 0332 72 48 36, 0332 73 05 01. Окрім того, працює Урядова гаряча лінія: 1545.

Рекомендації для дезінфекції помешкання та інших приміщень

Європейський центр профілактики та контролю захворювань надає рекомендації для дезінфекції поверхонь у немедичних установах, де можливе інфікування COVID-19, після попереднього їх очищення нейтральним мийним засобом, використовувати розчин з 0,1% гіпохлориту натрію. Розведіть його у пропорції 1:50 із використанням побутового відбілювача з початковою концентрацією 5%.

  • Для поверхонь, які можуть бути пошкоджені гіпохлоритом натрію, необхідно застосовувати етанол із концентрацією 70%, після їх очищення нейтральним мийним засобом.
  • Під час дезінфекції використовуйте засоби індивідуального захисту:
    • респіратори класу FFP2 або FFP3;
    • захисні окуляри або захисний щиток для обличчя;
    • одноразовий водостійкий халат з довгими рукавами;
    • одноразові рукавички.
  • У разі використання інших хімічних продуктів дотримуйтеся рекомендацій виробника.
  • Також важливо забезпечити вентиляцію приміщення, щоб захистити людей, які здійснюють дезінфекцію.

Де проводити дезінфекцію

Слід ретельно очистити усі ділянки, яких часто торкаються, зокрема: двері та їхні ручки, поверхні стін та вікон, унітаз і поверхні ванних кімнат.

Усі текстильні вироби (постільну білизну, штори тощо) необхідно прати за температури 90 °C із додаванням прального порошку.

Читайте також:




один коментар
  1. На сьогодні у Волинській області лабораторно підтверджених методом ПЛР випадків COVID-19 не зареєстровано? Тоді чому такий жосткий карантин?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер