<

У Вінниці викрили найбільшу криптоферму: «майнили» на обленерго

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:04 | 8.07.2021 / Новини / /
Перегляди
404
/ Коментарі відсутні

СБУ викрила у Вінниці найбільшу криптоферму в Україні. Майже 5 тисяч одиниць комп’ютерної техніки «майнили» за рахунок вкраденої у «Вінницяобленерго» електроенергії.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«СБУ викрила і задокументувала незаконний відбір великих обсягів електричної енергії у Вінниці. Зловмисники майнили криптовалюту безпосередньо в одному із колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго». Наразі це найбільша підпільна криптоферма, яку виявляли українські правоохоронці: вилучено майже 5 тис. одиниць комп’ютерної техніки», – йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ встановили, що незаконну криптоферму створили мешканці Києва та Вінниці. Вони використовували одне із колишніх складських приміщень «Вінницяобленерго», що знаходиться на проммайданчику товариства.

Зловмисники незаконно відбирали електричну енергію з мереж «Вінницяобленерго». Щоб приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку споживання електричної енергії.

За попередніми висновками фахівців, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити від 5 до 7 млн грн. При цьому незаконний відбір електроенергії міг призвести до глобальніших наслідків – без світла могли залишитися цілі квартали Вінниці.

Правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за ч. 2 ст. 188-1 (Викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК України.

У ході санкціонованих обшуків за місцем функціонування ферми та за адресами проживання фігурантів було вилучено: 3800 ігрових приставок, понад 500 відеокарт, 50 процесорів, а також чорнову документацію щодо обліку споживання електроенергії, блокноти, телефони та флеш-накопичувачі.

Наразі тривають оперативно-слідчі дії для встановлення повного кола осіб, причетних до протиправної діяльності, у тому числі причетності посадових осіб «Вінницяобленерго».

Заходи із викриття проводило ГУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ спільно з УСБУ у Вінницькій області та ГУ Національної поліції України та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер