<

У Верховній Раді попереджають, що не встигнуть завершити реформу децентралізації до місцевих виборів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:47 | 30.06.2020 / Новини / /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

Голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко заявив, що до місцевих виборів депутати не встигнуть внести зміни до Конституції, які передбачає реформа децентралізації. 

Про це повідомляє Суспільне мовлення України.

“До місцевих виборів ми не встигаємо внести зміни до Конституції. Реформа децентралізації наразі знаходиться на стадії завершення. На сьогодні 100% території країни покрито об’єднаними територіальними громадами. Для того, щоб рухатися далі реформу децентралізації слід завершити змінами до Конституції”, – сказав Андрій Клочко в ефірі Українського радіо.

За його словами, президент подав законопроєкт №2598 для того, щоб закріпити ці зміни, проте був відкликаний у зв’язку з необхідністю доопрацювання та обговорення з громадськістю.

Крім того нардеп зазначив, що для того, щоб завершити реформу, треба ще ухвалити на поточній сесії законопроєкт № 3650 – про утворення та ліквідацію районів, яка надасть можливість створити нові райони, а також постанови № 3614 – про внесення змін до бюджетного кодексу і №2679 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування ЦНАПів та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі.

Що відомо:

  • Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що до осені планується завершити реформу децентралізації в Україні, аби місцеві вибори, які пройдуть у жовтні, відбулися вже у всіх новостворених територіальних громадах.
  • Зокрема, уряд ухвалив проєкт оптимізації районів, за яким планується 490 районів створити втричі менше — 129.
  • 6 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Він дозволить завершити формування територіальних громад.
  • Міністерство громад і територій оприлюднило проєкти майбутніх районів України усіх областей, крім тимчасово окупованої АР Крим.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер