<

У вересні інфляція перевищила прогноз НБУ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
04:20 | 11.10.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У вересні інфляція в Україні у річному вимірі (8,9%) виявилася вищою, ніж прогнозував НБУ через послаблення обмінного курсу гривні та зростання цін на паливо внаслідок різкого подорожчання нафти на світових ринках.

Про це йдеться у коментарі Національного банку щодо рівня інфляції у вересні 2018 року, – пише Укрінформ.

“Інфляція у річному вимірі у вересні була вищою, ніж прогноз, опублікований у липневому “Інфляційному звіті” (8,3%) за рахунок базової компоненти та цін на паливо”, – йдеться у коментарі.

У НБУ пояснюють, що базова інфляція у вересні лишилась на рівні попереднього місяця (8,7% р/р), а очікуване уповільнення стримувалося послабленням обмінного курсу гривні в останні кілька місяців.

“Це стимулювало прискорення зростання цін на непродовольчі товари, що переважно імпортуються (холодильники, пральні машини, автомобілі, кухонний посуд, ліки, газети та книжки тощо)”, – зауважує регулятор.

Зазначається, що у вересні 2018 року споживча інфляція майже не змінилась і становила 8,9% р/р (9,0% р/р у серпні), перевищивши верхню межу цільового діапазону (+6,5% +/- 2 відсоткового пункту на кінець третього кварталу 2018 року). У місячному вимірі ціни зросли на 1,9%, що значною мірою зумовлено сезонними чинниками.

Темпи подорожчання продуктів харчування з високим ступенем обробки залишилися незмінними. Так, хоча прискорилося зростання цін на товари зі значною часткою імпорту (шоколад, кава, чай, макаронні вироби тощо), уповільнилось зростання цін на м’ясні та молочні продукти.

Темпи зростання цін на послуги у вересні знизилися. З одного боку, збільшення витрат, зокрема, на оплату праці, та підвищення споживчого попиту призвели до прискорення зростання вартості послуг закладів по особистому догляду, відпочинку, з надання туристичних, медичних послуг тощо. Водночас зростання вартості послуг закладів громадського харчування уповільнилося, передусім завдяки зниженню темпів зростання цін на продукти харчування.

Зростання цін на сирі продукти харчування у вересні уповільнилося (до 0,8% р/р), що відповідало прогнозу Нацбанку. Ціни на фрукти очікувано знижувалися завдяки урожаю яблук та деяких інших фруктів та ягід. Тривало зниження цін на окремі види овочів (перець, баклажани тощо), хоча ціни на овочі борщового набору через затримку зі збором врожаю пізніх сортів цих культур зросли. Окрім того, прискорилося зростання цін на борошно, що також позначилося на вартості хлібобулочних виробів.

У НБУ інформують, що темпи зростання адміністративно регульованих цін минулого місяця знизилися (до 13,5% р/р) та були нижчими за липневий прогноз, бо підвищення цін на газ для населення було відтерміноване.

Водночас зростання цін на паливо прискорилося (до 22,7% р/р) на тлі стрімкого зростання світових цін на нафту та послаблення обмінного курсу гривні.

“Інфляційний тиск залишається високим попри послаблення продовольчої інфляції. Високі темпи зростання цін підтримуються стійким внутрішнім попитом, швидким зростанням заробітних плат та різким подорожчанням нафти на світових ринках”, – підсумовують у НБУ.

Новий прогноз інфляції буде оголошений після засідання правління НБУ з монетарних питань 25 жовтня 2018 року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер