<

У православ’ї відзначають Стрітення: традиції, прикмети і що не можна робити

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:24 | 15.02.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

15-го лютого християни святкують Стрітення Господнє – одне з 12 головних церковних днів в році.

Про історію свята, традиції та прикмети пише 24 канал.

Це свято відзначають на 40 день після народження Ісуса Христа. 15 лютого Діва Марія принесла немовля до Єрусалимського храму на посвяту. Там відразу зрозуміли, що дитина – син Божий.

Стрітення офіційно почали відзначати у Візантійській імперії в 542 році. Свято символізує зустріч людства з Ісусом. Також в народі в цей день вважають, що зима зустрічається з весною.

Слово “Стрітення” в старослов’янській мові означає “зустріч” або “радість”.

Традиції на Стрітення

В цей день в храмах святять свічки і воду. Стрітенська вода вважається такою ж сильною і цілющою, як і водохресна. Нею можна поїти хворих дітей, кропити нові речі.

На свято частіше збирали бурульки, які топили і отримували з них воду. Нею також лікували рани, вважаючи, що вона має цілющі властивості. Допомагала вода і вберегти від зла, коли нею кропили житло. Також раніше водою освячували воїнів перед битвою, своє господарство, що б воно приносило врожай.

Освячені свічки запалювали під час грози, погодних катаклізмів – щоб уберегти будинок від біди. А крім цього і під час пологів або коли людина помирала в муках.

Що не можна робити на Стрітення

Як і в інші великі церковні свята в цей день не можна сваритися або лаятися. Також забороняють працювати фізично (наприклад в городі), вишивати, прибирати, прати.

Крім цього варто утриматися від подорожей. Раніше цей день супроводжувався негодою, тому мандрівники могли загинути в дорозі.

Прикмети свята

Сонячна погода на Стрітення говорила про гарний урожай, сніжна і морозна – до пізньої весни з дощами. Якщо день теплий, то й весна буде такою ж. Як на Стрітення з дахів капає, ще більша буде зима.

Передбачити погоду могла і курка: якщо нап’ється біля порогу води – весна буде теплою і ранньою.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер