<

У Польщі – другий тур президентських виборів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:41 | 12.07.2020 / Новини / , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

У Польщі в неділю, 12-го липня, проходить другий тур виборів президента країни, за посаду якого борються чинний глава держави Анджей Дуда і міський голова Варшави Рафал Тшасковський.

Виборчі дільниці у Польщі відчинені з 8:00 до 22:00 години (за київським часом), повідомляє кореспондент «Укрінформу».

Як Дуда, якого підтримує правоконсервативна Об’єднана правиця, так і мер Варшави Рафал Тшасковський, який балотується від ліберальної Громадянської коаліції, мають приблизно однакові шанси на перемогу.

Загалом у Польщі та за кордоном розгорнули 27 231 виборчу дільницю, в яких працюють понад 210 тисяч членів комісій.

На дільницях зможуть проголосувати майже 30 млн поляків, зокрема близько 520 тис. — за кордоном. У другому турі виборів за кордоном виявили бажання проголосувати на 150 тис. більше поляків, ніж у першому турі.

Цьогорічні вибори відбуватимуться за змішаною системою: на дільницях та дистанційно поштовим шляхом. Загалом так званим кореспонденційним шляхом зможуть проголосувати понад 673 тис. людей, зокрема 479 тис. осіб — за кордоном.

Члени ДВК Польщі під час пресконференції у п’ятницю, 10 липня, закликали поляків дотримуватися санітарних норм: прийти на дільниці у медичних масках, а на вході й виході до приміщень — продезінфікувати руки.

Нагадаємо, президентські вибори в Польщі мали відбутися ще 10 травня. Але країну, як і решту світу, охопила пандемія коронавірусу. Спершу владна партія «Право і справедливість» («ПіС») хотіла, не порушуючи карантину, організувати голосування виключно поштою. Але проти виступила не лише опозиція, а й молодший коаліційний партнер «ПіС» — партія «Злагода».

Зрештою, 6 травня після дебатів кандидатів у президенти «ПіС» і «Злагода» виступили зі спільною заявою, де домовилися про перенесення виборів на червень-липень. Формально 10 травня вибори відбулися, але через фактичну відсутність голосування Верховний суд Польщі визнав їх такими, що не відбулися.

30 червня Національна виборча комісія Польщі оприлюднила остаточні результати першого туру виборів президента, в якому переміг чинний глава держави Анджей Дуда.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок