<

У підземеллях Луцька археологи виявили унікального кахля

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:32 | 8.11.2020 / Новини / , , /
Перегляди
18
/ Коментарі відсутні

У Луцьку археологи знайшли унікальну трикутну кахлю під час дослідження нововідкритих підземель Вежі Чорторийських і Колегіуму єзуїтів.

Про знахідку розповів науковий співробітник охоронної археологічної служби України Віктор Баюк на своїй сторінці в фейсбуці, – інформує Суспільне.

Повністю збережену чашу, схожу на горщик, знайшли в піщаному насипі в підлозі однієї з семи кімнат підземелля Луцького замку. Висота чаші становить 10,5 см, а її денце – 5 см.

“Вона унікальна тим, що має три грані. Зазвичай робили чаші чотирикутні у формі пелюстки. В Україні є рідкісні екземпляри трикутних чаш. На Волині це перша така знахідка”, – розповів Віктор Баюк в інтерв’ю “Суспільному”.

Нині знахідку досліджують. За попередніми висновками, вона була виготовлена у XV столітті та використовувалась у побуті: на ній виявили залишки сажі.

“Це історичний початок кахель, тоді тільки побудували Луцький замок, тривало будівництво Окольної стіни. У 1429 році відбувся знаменитий з’їзд європейських монархів у Луцьку”, – розповідає археолог.

Це вже не перша археологічна знахідка у нещодавно відкритих підземелллях. У травні в історико-культурному заповіднику “Старий Луцьк” під час археологічної розвідки виявили раніше невідомі дослідникам “таємні” кімнати. Розчищати підземелля допомагають студенти-історики.

За кілька місяців роботи у підземеллях археологи вже знаходили різноманітні керамічні декори, англійський фаянс з унікальними написами і посуд XVI століття. Археологічні роботи тривають. Нині досліджують 7 кімнат.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер