<

У ПАТ «Волиньобленерго» заявляють, що коштів на приєднання нових споживачів немає

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:09 | 23.05.2017 / Новини /
Перегляди
2
/ 1 коментар

У ПАТ «Волиньобленерго» заявляють: в тарифі за електроенергію коштів на приєднання нових споживачів немає. Відтак, електрифікацію нових абонентів здійснюють за їх кошти.

Про це стало відомо засідання постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства 23 травня, – пише ІА Волинські новини.

Нагадаємо, волиняни нарікають на законодавство щодо споживачів, яке диктує монополіст ПАТ «Волиньобленерго». Зокрема, відповідно до Правил приєднання електроустановок до мереж, оплата за приєднання нових коритсувачів здійснюється виключно за кошти абонентів, а не з тарифів на передачу електроенергії. Після того, як електромережі будуть збудовані, лише ПАТ «Волиньобленерго» може здійснити підключення, і воно в абсолютній більшості випадків бере майно на баланс, у протилежному випадку споживачам доводиться оплачувати утримання. В майбутньому споживачів чекають тарифи, які нічим не відрізнятимуться від загальних.

Тому Антимонопольний комітет просили перевірити, чи зловживає у даному випадку «Волиньобленерго» монопольним становищем. Проблему підключення нових абонентів розглядали і члени комісії.

Заступник директора з технічних питань ПАТ «Волиньобленерго» Святослав Дмитроца переконує: кошти в тарифі на електрифікацію не передбачені.

З його слів, приєднання, згідно з правилами, розрізняють на два види: стандартне і нестандартне. Головний аргумент поділу на ці види – відстань від точки забезпечення до точки приєднання. Якщо ця відстань до 300 метрів по прямій – це стандартне підключення, якщо більше – нестандартне.

Стандартне підключення, своєю чергою, ділиться на 3 ступені, залежно від потужності: до 16 кВт, до 50 кВт та до 160 кВт. І, відповідно, кожна ступінь відрізняється за вартістю.

Так, 1 ступінь коштує 1020 гривень за 1 кВт, 2 – 600 гривень для міста і 1500 для села за кВт, 3 – 600 гривень у місті і 1500 в селі.

Зі слів Святослава Дмитроци, ця вартість визначена в постанові НКРЕКП. А Нацкомісія, своєю чергою, розрахунки проводила відповідно до фактично затрачених грошей на приєднання.

Крім того, що споживач змушений оплачувати укладення мереж, він ще й має самотужки провести електрифікацію в межах своєї земельної ділянки. А ось приєднання нової житлової забудови до електромереж – це нестандартне приєднання. Наразі, зі слів пана Святослава, точних розрахунків ще немає. Однак, середній розрахунок складає 7300 гривень за кВт. Тож для нових масивів це може коштувати мільйони гривень.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця