<

У Нововолинську провели святковий вернісаж «Писанка, з любов’ю намальована»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:54 | 2.04.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Писанка з давніх-давен була оберегом українців, і тільки українському народу вдалося зберегти знакову символіку великоднього яйця. Сьогодні у Центральній міській бібліотеці пройшов святковий вернісаж «Писанка, з любов’ю намальована». Школярам розповіли про історію пасхального символу та провели тематичний майстер-клас.

Пташине яйце, розписане мініатюрним орнаментом, називають писанкою. Назва її походить від слова “писати”, тобто прикрашати орнаментом. Оздоблюються писанки геометричним, рослинним, зооморфним, пейзажним орнаментами, християнськими символами. Це одна із стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру, – пише сайт Нововолинськ.

Майстер-клас із написання писанки пройшов у Нововолинській центральній міській бібліотеці. Своїми знаннями та умінням писати великодню писанку з учнями ЗОШ №2 поділилася майстриня, громадська активістка Олександра Струбицька.

Учасники майстер-класу з писанкарства дізналися про зміст закодованих символів, пізнали особливості розпису та навчалися розписувати писанки, використовуючи традиційні орнаменти.

Кожен зображував на писанках щось своє, і всі вони були неповторними. Дітки із захопленням долучилися до таїнства створення великодньої писанки, виготовивши свій власний маленький шедевр, який прикрасить пасхальний кошик.

Писанкарство – старовинне мистецтво наших предків. У давнину писанка була оберегом, мала обрядове та магічне значення. Сьогодні вивчення писанкарства важливе для збереження наших коренів, нашого духовного спадку.

_DSC0110
_DSC0109
_DSC0107
_DSC0104
_DSC0103




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер