<

У «Нафтогазі» розповіли, який тариф на транзит встановлено для «Газпрому»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:15 | 2.01.2020 / Новини / , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Гарантовані доходи від транзиту газу з РФ становитимуть 7,2 мільярда доларів за 5 років, а за тисячу кубометрів наперед заброньованих потужностей «Газпром» заплатить щонайменше 32 долари.

Про це повідомив виконавчий директор НАК Нафтогаз Юрій Вітренко у фейсбук, – передає Європейська правда.

Вітренко наголосив що плата за організацію транзиту є конфіденційною інформацією, проте самі тарифи встановлює Нацрегулятор, і вони є у відкритому доступі.

“Зазначу, що ці тарифи є конкурентними. Нафтогаз лише додає плату за свої послуги (зрозуміло, що ця плата не може бути від’ємною).

Якщо порівнювати з попереднім контрактом на транзит, то важливо усвідомлювати, що пряме порівняння є некоректним через зміну принципів. За старим контрактом Газпром щомісяця платив за об’єм протранспортованого газу, за новим контрактом – за заброньовані потужності на точках входу і виходу.

Як я вже писав, для України новий принцип є більш вигідним”, – пише топ-менеджер Нафтогазу.

Вітренко також зазначив, що тариф за потужності, які замовлені наперед на більш короткий термін, зростають більш суттєво. 

“Для тих, кому ліньки дивитися за опубліковані Регулятором тарифи, і яких цікавить тільки гарантовані доходи від транзиту, то цю цифру я вже вказав у попередньому дописі: більше 7.2 млрд дол за п’ять років.

Враховуючи загальний обсяг гарантованих потужностей (65 млрд кубометрів на 2020 рік і потім по 40 млрд на наступні 4 роки; тобто 225 млрд кубометрів за 5 років), виходить, що за тисячу кубометрів наперед заброньованих потужностей Газпром заплатить щонайменше 32 дол.

Зауважу, що гарантовані доходи від транзиту значно перевищують (маржинальні) витрати на транзит. Тобто від цього Україна виграє, а не програє”, – підкреслює Вітренко.

Нагадаємо, що Україна підписала новий газовий контракт з Росією на п’ять років.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер