<

У Молдові 75 тисяч людей вийшли на акцію за євроінтеграцію

08:42 | 22.05.2023 / Новини / , , , /
Перегляди
71
/ Коментарі відсутні

У Молдові 21-го травня десятки тисяч людей вийшли на мітинг, щоб підтримати майбутнє країни у ЄС. Опозиція теж провела акції в кількох містах, але туди прийшло менше людей.

За підрахунками поліції, на проєвропейську акцію в Кишиневі прийшли приблизно 75 тисяч людей. Там були присутні президентка Молдови Мая Санду, посол США в Молдові Кент Логсдон і глава Європейського парламенту Роберта Мецола. Остання приїхала в Молдову спеціально для участі в цьому заході. А ось Санду виступала перед людьми п’ятьма мовами, зокрема українською. Про це повідомляє Громадське з посиланням на NewsMaker.

Учасники мітингу схвалили резолюцію, в якій наголосили, що Молдова прагне стати повноправною частиною Європейського Союзу. Вони закликали всі політичні сили країни підтримати європейський курс.

Демонстранти також зазначили в резолюції, що ціль вступити в ЄС потрібно прописати у конституції, а переговори про вступ у Євросоюз потрібно розпочати якомога швидше. А ще протестувальники наголосили, що потрібно завершити взаємопідключення енергомереж Молдови та ЄС.

Паралельно з цим опозиційна проросійська партія «Шор» теж організувала протести. Вони відбувалися в містах Оргіїв, Комрат і Бєльці. Партія «Шор» заявила, що зовнішньополітичний курс країни має обирати народ, а не влада.

«Ми хочемо, щоб голос народу почули. Нинішня влада дозволяє собі ухвалювати рішення від імені народу, попри незліченні протести та невдоволення народу. Уся країна зібралася на цих мітингах, щоб сказати, що вони проти цієї влади і хочуть самостійно визначати напрямок розвитку Молдови», – наголосив депутат від партії «Шор» Вадим Фотеску.

А втім на ці мітинги прийшло менше людей, ніж на зібрання у Кишиневі. «Шор» заявляє, що на їхні заходи прийшли 60 тисяч людей, проте в поліції підрахували, що їх було щонайбільше 5,5 тисячі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер