<

У Мінську затримали учасників акції солідарності, які вимагали допустити на вибори затриманого кандидата в президенти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:26 | 20.06.2020 / Новини / /
Перегляди
5
/ коментарі 4

У білоруських містах 19-го червня відбувалися акції солідарності, учасники яких вимагали допустити на вибори президента незалежних кандидатів та провести чесне голосування.

Про це повідомляє «Euroradio», – передає Громадське.

У Мінську люди зібрались на проспекті Незалежності — вони розтягнулись ланцюгом солідарності. Також вони пішли до філармонії, де до цього збирали підписи за допуск на вибори незалежних кандидатів.

ОМОН відтіснив людей з проспекту та почав затримувати і саджати в автозаки. Поки кількості затриманих не називають. Відомо, що зокрема у Мінську затримали кореспондента «Радіо Свобода» та оператора під час прямого ефіру.

Видання TUT.BY повідомляє про затримання власного фотокореспондента у Мінську та журналіста у Могильові. Також люди зібралися у Вітебську, Гомелі, Бресті, Бобруйську, Могильові, Гродно та інших містах. Учасники акції розтягуються у ланцюги солідарності.

19-го червня, президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що владі країни вдалося зірвати «масштабний план дестабілізації Білорусі».

Напередодні, 18-го червня, одного з конкурентів Лукашенка на президентських виборах у Білорусі Віктора Бабарика разом із сином Едуардом затримали оперуповноважені Комітету держконтролю (КДК) за звинуваченням в ухилянні від сплати податків, відмиванні грошей, хабарництві, зловживанні службовими повноваженнями. Наразі вони перебувають у СІЗО, передає «Еврорадио». КДК назвав Бабарика, який оголосив про намір балотуватися у президенти Білорусі, ватажком злочинної групи.

Тим часом, Європейський союз виступив із закликом негайно звільнити потенційного кандидата у президенти Віктора Бабарико, затриманого напередодні у кримінальній справі.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, – повідомляє Європейська правда.

Бабарико називають одним з фаворитів президентської кампанії і основним суперником чинного президента Олександра Лукашенка.

“ЄС закликає білоруську владу негайно звільнити їх з-під варти і гарантувати повне дотримання законності, включаючи справедливе і прозоре розслідування і право на доступ до адвоката. Будь-яке розслідування має бути неупередженим і вільним від політичного тиску” – йдеться в заяві ЄС.

У контексті майбутніх президентських виборів у Білорусі 9-го серпня Європейський Союз настійно закликав білоруську владу забезпечити змістовне і конкурентне політичне змагання.

“Жоден потенційний кандидат не повинен бути позбавлений можливості пройти процедуру реєстрації через політично мотивовані обмежувальні заходи” – наголосили в ЄС.

В Євросоюзі очікують, що білоруська влада буде утримуватися від будь-яких обмежень прав потенційних кандидатів, уникати будь-яких затримань мирних протестувальників і негайно звільняти всіх безпідставно затриманих активістів.

“Безпечні, мирні, вільні і справедливі вибори сприятимуть демократичному розвитку Білорусі, зміцненню її суверенітету і незалежності, а також прокладуть шлях до розширення співпраці з ЄС і економічного процвітання білоруського народу” – сказано у заяві.

Що було раніше:

Бабарико до травня 2020 року очолював «Белгазпромбанк», білоруську дочку «Газпромбанку», який, своєю чергою, належить російському Газпрому.

Свою посаду Бабарико покинув після оголошення про намір узяти участь у президентських виборах в Білорусі. Одразу після цього правоохоронці почали чинити тиск на банк, зокрема проводити обшуки. А чинний президент країни Олександр Лукашенко звинуватив Бабарика в корупції.

Атака на конкурентів відбувається на тлі падіння рейтингу самого Лукашенка. Нещодавно низка незалежних ЗМІ провели опитування на своїх сайтах, яке показало, що рейтинг чинного глави держави 3-6%. Після цього Лукашенко отримав прізвисько «Саша три відсотки», а білоруським ЗМІ заборонили проводити подібні опитування.

Раніше в Білорусі відбулися масові акції на підтримку опозиційних кандидатів. Влада країни затримала одного з найвідоміших опозиціонерів Миколу Статкевича та низку інших критиків Лукашенка.

Після мітингів Лукашенко заговорив про «майданутих» у Білорусі, що влаштовують акції протесту, і заявив, що ніяких «майданів» у країні не буде. А ще прийняв рішення про відставку попереднього складу уряду і вже через день призначив новий.

Вибори президента Білорусі призначені на 9 серпня. У них візьме участь і чинний президент Олександр Лукашенко. Він балотується вже на шостий термін.




коментарів: 4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер