<

У Луцьку презентували проект «Відновлення нагород ОУН і УПА»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:55 | 8.06.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Його здійснюють Світовий ювілейний комітет із відзначення 75-ої річниці Української Повстанської Армії та Координаційна рада з вшанування пам’яті нагороджених лицарів ОУН і УПА.

Презентація відбулася 8 червня, – повідомили у прес-службі облради.

На Волині ця подія відбувається в рамках Року Української Повстанської Армії та вшанування 70-річчя примусової депортації українців. З координаторами проекту зустрівся перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик.

Система нагород УПА, запроваджена в 1944 році наказом Головного визвольного штабу. Цими нагородами за бойові звитяги відзначали старшин, підстаршин і стрільців УПА. А також – цивільних осіб, наприклад членів підпілля, – за особливий внесок у розбудову збройного підпілля ОУН та боротьбу за українську державу.

Нагороди, які презентували в обласній раді, виготовлені за ескізами підпільного графіка Ніла Хасевича. Загалом є вісім повстанських нагород.

«Основне наше завдання віднайти Героїв цих нагород, щоб їм не було образливо там — на небесах», – каже кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Микола Посівнич.

Сьогодні відомо 1102 Лицарі найвищих нагород УПА – Хрестів Бойової Заслуги та Хрестів Заслуги. Правдиві імена 660 з них не встановлено. Зі слів представника на Волині Українського інституту національної пам’яті, координатора проекту у Волинській області Лесі Бондарук, до 50 Лицарів були родом з Волині.

Ініціатори проекту хочуть знайти родичів цих Героїв і вручити їм нагороди. Якщо ж жодних родинних зв’язків встановити не вдасться, то нагороди передадуть в школи чи музеї.

«А загалом нам би дуже хотілося, щоби кожен обласний музей мав комплект таких нагород. але важливо, щоб вони потрапили до родин, щоб вони мали нагоду пишатися своїми Героями», – додав голова правління благодійного фонду імені Петра Гудзоватого «Соловей» Андрій Гудзоватий.

Він повідомив, що кожна нагорода має свій ідентифікаційний номер. розроблена певна система захисту від підробок. Разом з тим, буде випущено колекційний пакет нагород.
Організатори презентації кажуть, що в процесі пошуку Лицарів, дізнаються про їхні долі, які варті того, щоб лягти в основу сюжетів художніх фільмів та для написання книг.
Сам проект “Відновлення нагород ОУН та УПА” триватиме 5 років і завершиться написанням історичної книги.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер