<

У КС назвали указ Зеленського щодо відсторонення Тупицького нікчемним і виконувати не будуть

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:11 | 31.12.2020 / Новини / , , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

У КС звертають увагу на те, що Конституція не дає права президенту відстороняти суддів КС і взагалі не передбачає можливості, щоб когось у Конституційному суді відстороняли.

Про це інформує ВВС.

Там також вважають помилковою логіку, за якою президент Зеленський обґрунтовує свій указ 154 статтею КПК. Ця стаття, нібито, дає йому право відстороняти тих посадовців, яких і призначає глава держави (свого часу Тупицького також призначав президент, хоча це був ще Янукович).

У КС кажуть, що це означало б “грубе порушення” єдиного статусу для всіх суддів Конституційного суду – адже окрім призначених президентом суддів там є також ті, кого призначила Верховна Рада і з’їзд суддів. А значить, згаданий закон не можна поширювати на Конституційний суд.

“Отже, з конституційно-правової точки зору указ президента… є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню”, – вважають у КС.

І додають, що такі дії Володимира Зеленського “фактично є протиправним втручанням у діяльність судді КС…” і тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Конституційний суд нагадує, що основний закон забороняє виконувати “явно злочинне розпорядження чи наказ”.

“Виходячи з цього, суддя КСУ О.Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції України та Закону України “Про Конституційний Суд України”, а президент України – негайно скасувати свій указ…”

Як зазначається на сайті КС, таку відповідь підготував Правовий департамент Секретаріату Конституційного Суду України.

Реакція команди президента

Напередодні президент Зеленський скликав РНБО щодо ситуації з Конституційним судом

Водночас в Офісі президента опублікували коментар представника Зеленського у Конституційному суді Федіра Веніславського.

“З учорашнього дня Олександр Тупицький вже не може виконувати повноваження судді КСУ протягом двох місяців. Тобто він не може виконувати повноваження судді КС та його Голови, а отже, і скликати спеціальне засідання”, – говориться у повідомленні.

“Відсторонення пана Тупицького від посади судді – це фактично вимушений крок, зроблений президентом України з метою встановлення істини під час досудового розслідування кримінальної справи”, – додав представник президента.

В Офісі президента також поставили під сумнів сьогоднішню відповідь Конституційного суду на указ президента, назвавши її “так званим офіційними заявами, розміщеними на сайті КСУ”.

Федір Веніславський вважає що вони “не мають жодних юридичних наслідків, оскільки юридичний департамент, який підписався як автор такого роз’яснення, не має повноважень давати жодних роз’яснень щодо офіційного тлумачення тих чи інших норм чинного законодавства”.

Що в указі Зеленського

Указ про відсторонення голови КС Олександра Тупицького Володимир Зеленський підписав напередодні після засідання РНБО.

“Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи”, – пояснив він.

Саме ж рішення в Офісі президента обґрунтовали 154 статтею Кримінально-процесуального кодексу про відсторонення з посади особи, яку підозрюють у злочині. Там є пункт, який дозволяє президенту за клопотанням прокурорів відсторонювати тих осіб, яких він призначає за Конституцією.

Це назвали тимчасовим заходом.

“Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154… Президент України діє у повній відповідності до своїх конституційних повноважень, відсторонюючи пана Тупицького від посади судді КСУ на два місяці”, – вважає представник президента у КС Федір Веніславський.

Криза між КС і президентом

Проблеми між президентом Зеленським і КС виникли у кінці жовтня.

Тоді суд фактично скасував систему електронного декларування, чим завдав удару по всій антикорупційній реформі, а значить – і відносинах України з ЄС та МВФ.

Президент спробував розпустити Конституційний суд через парламент, але у конституційності такого рішення виникли сумніви у депутатів.

Тим не менше, президент Зеленський заявив, що так вдалося зупинити подальші сумнівні плани Конституційного суду.

Він також відзанчив, що Олександр Тупицький не може далі очолювати КС.

Конституційний суд наполягає, що діяв виключно за Конституцією та відстоював незалежність суддівської гілки влади.

Зрештою Верховна Рада поступово відновила систему електронного декларування з урахуванням рішення Конституційного суду та порад Венеціанської комісії.

Кримінальну відповідальність за недостовірне декларування повернули, але в’язниця порушникам більше не загрожує.

Нагадаємо, Зеленський відсторонив від посади голову КСУ Тупицького.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер