<

У Харкові попрощалися з військовими, які загинули в авіакатастрофі Ан-26

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:42 | 6.10.2020 / Новини / , /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

У Харкові 6-го жовтня відбулась церемонія прощання із 25 військовими, які загинули в авіакатастрофі Ан-26. Усі вони загинули на місці трагедії, їхні тіла передали експертному центру для ідентифікації. Тепер рідні можуть поховати загиблих.

Церемонія прощання відбулася на майдані Свободи в центрі міста. На ній були присутні близько 600 людей. Рідні сиділи на стільцях поряд із фотографіями загиблих. Їм підвозили для прощання труни, – повідомляє Громадське.

Після цього труни огорнули у жовто-блакитний прапор і відбулася хвилина мовчання. У небі пролетіли три літаки як символ того, що військові не загинули, а продовжили політ.

На церемонії була присутня й мати 20-річного курсанта Олександра Скочкова Оксана. Її чоловік, Ігор Скочков, у 2014 році загинув під час катастрофи Іл-76 у Луганську.

«Ми поховаємо Сашеньку поряд із батьком», — коротко сказала жінка.

Загиблих родом із Харкова поховали 6-го жовтня, а тих, хто з області, — 7-го жовтня.

«Коли вони сиділи у літаку і збиралися вилітати, він мені знімав відео. Сказав, що поки не буде зв’язку, бо сідає телефон. Потім не було зв’язку. Він мені завжди кожну хвилиночку писав. Звісно, ми планували весілля, лише казав, що треба трохи підрости. Він навіть жартував, питав розмір пальця», — пригадує Олена Просяник, дівчина загиблого курсанта Дмитра Студінського. За її словами, батько Дмитра теж військовий.

«Емоції переповнюють серце. Ця рана залишилася в наших серцях. Боляче про це говорити, але хочеться висловити співчуття рідним загиблих. Я вдячний усім небайдужим, хто долучився і провів в останню путь наших товаришів. Знаєте, льотчики не вмирають, вони назавжди залишаються в польоті», — каже Олег Кошевой, речник університету імені Івана Кожедуба.

Раніше на Львівщині поховали двадцятирічного курсанта Віталія Вільхового, який вижив в аварії, однак помер у лікарні від 90% опіків. Вціліти вдалося лише одному курсанту В’ячеславу Золочевському.

Падіння літака Ан-26 відбулося 25-го вересня біля Чугуєва. Того дня курсанти університету повітряних сил імені Івана Кожедуба проходили планові військові навчання. Того дня літак здійснив шість вильотів і лише п’ять посадок. Під час шостої в літака відмовив один із двигунів.

Урядова комісія з питань розслідування авіакатастрофи наголошує, що питання несправності літака не було критичним, а на нього наклався людський фактор.

Очільник Харківської ОДА заявляв, що трагедія могла відбутися через те, що після повідомлення про несправність було посаджено інший борт. Однак у ЗСУ наголошують, що це не так, бо Ан-26, який розбився, був на траверзі і виконати посадку одразу не зміг би.

Володимир Зеленський доручив тимчасово призупинити польоти на всіх Ан-26 в Україні до з’ясування обставин трагедії.

Офіс генпрокурора порушив справи за статтею 416 Кримінального кодексу. Слідство у цій справі проводитиме Державне бюро розслідувань. Воно наразі перевіряє чотири версії того, що сталося.

Слідчі вже допитали понад 40 свідків, взяли ДНК родичів загиблих для експертизи, вилучили бортові самописці, які вже почали розшифровувати.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер