<

У Європарламенті розглядають скасування віз

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:25 | 5.09.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Доповідач ЄП підтримала скасування віз, але голосування пройде наприкінці вересня або в жовтні.

Доповідач Європарламенту Марія Габріель рекомендувала ЄП скасувати візовий режим з Україною і закликала членів комітету підтримати проект її доповіді, передає Deutsche Welle.

Так, сьогодні комітет з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ Європарламенту в Брюсселі розглядав питання введення безвізового режиму з Грузією, Косовим та Україною.

Але якщо відповідні доповіді щодо Грузії і Косова вже сьогодні будуть винесені на голосування членів комітету, то доповідь болгарської євродепутатка Марії Габріель з пропозицією додати Україну до переліку країн, з якими ЄС вводить безвізовий режим, тільки заслухають.

Як повідомили в секретаріаті комітету ЄП, голосування за доповідь щодо України відбудеться наприкінці вересня або в середині жовтня.

У тексті документа наголошується, що починаючи з 2014 року Україна зробила значний і швидкий прогрес у реалізації плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС, не дивлячись на внутрішні і зовнішні виклики, що постали перед країною.

Габріель зазначає, що в процесі підготовки доповіді її співпраця з українською владою і громадянським суспільством була надзвичайно позитивною. На думку доповідача, скасування віз для тих українців, які мають біометричні паспорти, стане конкретним досягненням і результатом відданості українських громадян світу, стабільності і європейським шляхом для реформування їхньої країни.

У своїй доповіді євродепутат переконує своїх колег, що скасування короткострокових віз для українців допоможе створити нові економічні можливості, що є надзвичайно важливим у контексті глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі, яка діє між Україною та ЄС.

Окрім юридичних і економічних аргументів на користь безвізу з Україною, Габріель використовує і політичну мотивацію. На її думку, на сьогоднішній день Україна отримала можливість розвивати справжню демократію і гарантувати верховенство закону, а ЄС стоїть на боці України в цьому процесі, який вимагає постійних і тривалих зусиль.

Доповідач також окремо зупинилася на аспектах міграційних ризиків і безпеки безвізового режиму. Вона зазначила, що вже зараз відмови у видачі віз громадянам України в консульствах країн ЄС становлять менше 2%. А від напливу через Україну нелегальних мігрантів з третіх країн Євросоюзу надійно захищає угода про реадмісію, підписана між Києвом і Брюсселем у листопаді 2007 року.

Однак доповідач закликала Україну продовжити процес підключення прикордонних пунктів до бази даних Інтерполу, видачу біометричних паспортів і проведення інформаційної кампанії з питань прав і обов’язків, пов’язаних з безвізовими поїздками українських громадян до ЄС.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа