<

У Бейруті вибухнула селітра з судна, що належить росіянину: без житла залишились близько 300 тисяч осіб

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:21 | 5.08.2020 / Новини / , /
Перегляди
24
/ 1 коментар

2 750 тонн нітрату амонію, які вибухнули в ліванському Бейруті, зберігалися там 6 років. Небезпечний вантаж прибув у столицю Лівану на кораблі Rhosus, який належить російському підприємцю Ігорю Гречушкіну. Внаслідок вибуху, за різними даними, загинули понад 100, близько 300 тисяч – залишились бездомними.

Про це повідомляє УП, з посилання на ліванські та російські ЗМІ. 

Вища рада оборони Лівану оголосила на своєму засідання, що 2 750 тонн нітрату амонію (аміачної селітри), які вибухнули в порту Бейрута, були конфісковані у 2014 році з судна під назвою Rhosus.

Корабель Rhosus належить підприємцю Ігорю Гречушкіну з Хабаровська. Наразі росіянин живе на Кіпрі. 

У 2013 році судно, яке ходило під прапором Молдови, мало доправити небезпечний вантаж із Батумі в Мозамбік, але через технічні проблеми зайшло в порт Бейрута.

Тоді ліванська влада заборонила судну виходити в море через неналежний технічний стан.

Більшу частину екіпажу Rhosus відпустили, але на борту залишили четверо моряків, які змогли виїхати з Бейрута тільки через рік, адже Гречушкін, фактично, покинув судно, вантаж та моряків напризволяще. Після затримання Rhosus він оголосив себе банкрутом.

Ліванська влада залишила 4 моряків на борту, очікуючи на змінний екіпаж, враховуючи небезпеку вантажу. Врешті, селітру вивантажили на склад порту Бейрута, а моряки покинули Ліван. Відомо, що у складі екіпажу судна були українці.

Ремонт воріт на складі з селітрою в порту Бейрута
ФОТО: ДУМСКАЯ

За даними лівійських ЗМІ, конфісковану з судна селітру зберігали на складі на 12-му причалі порту Бейрута і збиралися утилізувати.

Ліванський видання відзначає 20 липня генпрокурор Лівану склав доповідь про неналежне зберіганні небезпечного вантажу – в стіні складу була діра, через яку не зачинялися двері і всередину могли потрапити сторонні люди. Комісія доручила залатати дірку, полагодити двері і виставити охорону біля складу.

Так, у службі безпеки Лівану вважають, що “вибух стався під час зварювання дверей”. Іскра спочатку підпалила феєрверки, які зберігались на складі, що, в свою чергу, стало причиною вибуху аміачної селітри.

Відзначається, що 2 750 тонн амонію еквівалентно 1 800 тонам тротилу.

Вибухова хвиля поширилася в центрі міста й передмісті, пошкодивши будівлі та автомобілі. Про це повідомляє Національне інформагентство Лівану. Станом на 09:11 було відомо, що загинули щонайменше сотня людей, приблизно 4 тисячі постраждали, – передає Громадське.

Розмір збитків від вибуху в порту Бейрута становитиме приблизно від трьох до п’яти мільярдів доларів, а може бути й більше, заявив губернатор міста Марван Аббуд.

Українка та студентка ліванського університету «Каслік» Ірина Карапата, яка перебувала за 5 кілометрів від місця події, розповіла журналістам, що відчула в момент вибуху та що відбувається у місті. Каже, що чула підряд два вибухи. Після останнього почалася паніка, люди тікали подалі від місця події. У її сусідів посипалися вікна, а подекуди вибух вибив двері на відстані 5 км.

Україна готова надати Лівану допомогу у зв’язку з вибухом в Бейруті, зокрема, й направити своїх рятувальників, якщо буде така потреба.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 5 серпня

«У разі потреби ми готові надавати всю необхідну допомогу. Україна вже звернулася до Ліванської Республіки з пропозиціями про надання необхідної допомоги нашими рятувальниками. Відповідний загін готовий вилетіти в будь-який час», — сказав Шмигаль.

Нагадаємо, 4-го серпня ввечері в порту ліванської столиці Бейрута стався великий вибух. Вибухова хвиля була настільки потужною, що вибила вікна у будинках по всьому місту та перекинула автомобілі.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер