<

У 940 працівників їдалень у школах і садках виявили стафілокок – результати перевірки МОЗ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:17 | 20.10.2021 / Новини / , , , /
Перегляди
259
/ 1 коментар

Центри контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я під час раптових перевірок працівників харчоблоків у закладах освіти на золотистий стафілокок виявили цю інфекцію в 10% людей.

За 8 днів перевірок (з 11 по 19 жовтня) обстежили 9 117 людей у 3 002 закладах освіти, повідомила пресслужба МОЗ, – передає Громадське.

З-поміж згаданих працівників 3 951 — у закладах дошкільної освіти, 4 610 — у закладах загальної середньої освіти, 44 — у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, 436 — в інтернатах, 76 — в інших закладах.

Під час обстежень у 940 працівників виявили позитивний результат тесту на носійство стафілококу. Найбільше хворих — у школах (455) та дитсадках (422).

Працівників-носіїв інфекцій відсторонять від роботи на час лікування й до повного одужання. Відомство ще очікує результати 2 283 досліджень.

Чому проводять раптові перевірки?

У вересні відомство повідомило, що відновлює практику візитів для обстеження працівників на золотистий стафілокок. Таке рішення ухвалили на нараді у президента Володимира Зеленського. Підставою для цього стало отруєння 92 дітей у Хмельницькому навчально-виховному об’єднанні №1 «Школа-дитячий садок».

Як показало розслідування, спалах стався внаслідок зараження золотистим стафілококом сировини та готових страв від працівників їдальні. Джерелами збудника інфекції стали чотири працівники. Стафілокок виявили також у трьох зразках відібраних страв і у 27 зразках змивів.

Відтак відомство ініціювало проведення вибіркових раптових перевірок для збору біоматеріалу для дослідження на наявність золотистого стафілокока. Спеціалізовані протиепідемічні бригади працювали по всій території країни.

Паралельно з цим МОЗ додатково думає над тим, як можна посилити контроль за якістю проведення медичних оглядів у закладах охорони здоров’я та лабораторіях.

Що треба знати про стафілокок?

За частотою випадків саме стафілококове отруєння посідає перше місце серед харчових отруєнь, кажуть у Держпродспоживслужбі. Причина його виникнення — потрапляння в організм ентеротоксину, що виділяється Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок). Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока — отруєння настає у 90%, що вживали заражену їжу.

Стафілококи оточують людину всюди: вони присутні в пилу й одязі, на поверхні предметів, у дрібних бризках слини, що потрапляють у повітря при кашлі або чханні. Здебільшого вони трапляються на поверхні шкіри, носогорлі, у кишківнику людини, формуючи так звану мікрофлору організму.

Зазвичай джерелом стафілококової токсикоінфекції є м’ясні та рибні страви, молоко, сир, соуси, пудинги, але основним продуктом є кондитерські вироби з кремом.

У молоко інфекція може потрапити з вимені корів, хворих на мастит. Свіжа риба і птиця зазвичай не містять стафілококів, але можуть бути заражені під час забою або при післязабійному обробленні.

Забруднювати харчові продукти стафілококом також можуть люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри.




один коментар
  1. Гарний результат роботи Першої Лєді.
    Це ж вона недавно там форуми проводила як “правильно” годувати школярів, нє?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер