<

У 2014-му в Волинській області не народилося жодного ВІЛ-інфікованого немовляти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:04 | 9.05.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець провела засідання обласної координаційної ради з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань.

Виконання Регіональної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки  ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки, а також завдання і фінансове забезпечення Регіональної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки були головними темами обговорення на засіданні коордради.

Під час підведення підсумків зазначалося, що системні заходи п’ятирічної програми забезпечили відчутний результат. Зокрема, за цей час було створено регіональний центр моніторингу, 18 кабінетів довіри та тематичний сайт. На 40% зросла кількість обстежень дорослого населення на наявність антитіл до ВІЛ. Якщо у 2008 році показник передачі ВІЛ від матері до дитини становив 13%, то у 2014-му в області не народилося жодного ВІЛ-інфікованого немовляти. Стабілізувалася захворюваність на ВІЛ, з минулого року знижується смертність від цієї недуги. Разом із тим голова коордради Світлана Мишковець звернула увагу присутніх на негативну тенденцію зростання частки статевого шляху інфікування – з 41 % в 2009 році до 68% в 2014 році. Як результат – перехід ВІЛ-інфекції на благополучні прошарки населення та збільшення кількості ВІЛ-позитивних жінок, а отже й небезпеки народження ними інфікованих дітей.

У рішенні за підсумками засідання коордради заступник голови облдержадміністрації доручила щомісячно аналізувати стан захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД, туберкульоз та наркоманію і визначати пріоритети лікувально-профілактичної діяльності, охопити не менше 5%  дорослого  населення міст та районів області лабораторними обстеженнями на наявність ВІЛ-інфекції, активізувати інформаційно-освітню роботу, особливо в учнівському, студентському та молодіжному середовищах, з питань формування здорового способу життя профілактики ВІЛ/СНІД, туберкульозу та наркоманії.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа