<

Цигарки продаватимуть з 21-го року: розробили новий антитютюновий законопроєкт

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:17 | 30.01.2020 / Новини / /
Перегляди
5
/ 1 коментар

Депутати пропонують підвищити мінімальний вік для продажу тютюнових виробів до 21 року з 18 років, а також ввести низку інших обмежень для зменшення поширення сигарет серед молодих людей.

Про це на прес-конференції повідомила народний депутат від партії “Слуга народу” Лада Булах, презентуючи новий антитютюновий законопроєкт, – пише Уніан.

“У цьому законопроєкті ми однаково регулюємо й обмежуємо продаж усіх видів сигарет для людей до 21 року. Це було складне та дискусійне рішення, однак воно на сто відсотків зменшить шкоду тютюнових виробів для здоров’я дітей. Згідно з різними європейськими та американськими дослідженнями, 95% дорослих курців вперше спробували сигарети до 21 року”, – сказала вона.

За словами Булах, законопроєкт передбачає введення не брендованих однакових упаковок непривабливого кольору для всіх сигарет, збільшення розміру зображень медичних попереджень до 65% з 40% від розміру пачки. Також передбачається відсутність вуличної реклами, викладок сигарет в супермаркетах і кіосках, повна заборона реклами тютюну в інтернеті та соціальних мережах.

При цьому місцеві органи самоврядування зможуть додатково визначати громадські місця, де куріння заборонено. Водночас буде розширено список громадських місць, повністю вільних від куріння, – сюди додадуться вокзали, гуртожитки, офіси та робочі місця.

Крім того, законопроєкт повністю забороняє обіг ароматизованих сигарет. “Законопроєкт імплементує директиву Європейського Союзу від 2014 року, зокрема заборону сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами та смаковими добавками, які імітують фрукти і мають більш м’який і привабливий смак. Зараз такі вироби становлять лише 10% від усього ринку сигарет, проте діти купують їх насамперед, коли починають пробувати курити”, – сказала вона.

Законопроєкт, зареєстрований у Верховній Раді під номером №2813, вносить зміни до низки законів України з охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Серед авторів законопроєкту депутати від “Слуги народу”, “Батьківщини” й “ОПЗЖ”. Текст законопроєкту поки що відсутній на сайті парламенту.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця