<

ЦВК Киргизстану визнала парламентські вибори недійсними: в країні відбуваються масові протести

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:21 | 6.10.2020 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Центральна виборча комісія Киргизстану визнала недійсними підсумки парламентських виборів, які пройшли 4-го жовтня та викликали хвилю протестів.

Про це повідомляє УП, посилаючись на іноземні ЗМІ.

“З метою недопущення напруги обстановки в країні прийнято таке рішення. З присутніх на засіданні 11 членів ЦВК усі одностайно підтримали пропозицію”, – повідомила член комісії Гульнара Джурабаєва.

Також вона додала, що обговорювалося й питання про саморозпуск ЦВК. Вона вважає, що цією виборчою кампанією ЦВК дискредитувала себе, і “тому найкращим і найправильнішим в цьому випадку буде рішення про дострокове складення повноважень”.

Напередодні учасники протестів проти результатів парламентських виборів у Киргизстані машиною протаранили ворота біля парламенту у столиці Бішкеку та увірвались до будівлі.

Протестувальники змогли дістатись до сьомого поверху, де розташований кабінети президента, спікера та лідерів парламентських фракцій. Водночас у будівлі ніхто із високопосадовців не перебував. 

Біля парламенту горіли кілька автівок, а огорожу будівлі учасники акцій використовують як щити.

У столиці Киргизстану тисячі людей, не погоджуючись із результатами парламентських виборів, вийшли на мітинг. Силовики відтіснили демонстрантів від урядових будівель, задіявши сльозогінний газ, гумові кулі, світлошумові гранати та водомети. Повідомляється про щонайменше 16 постраждалих.

Після захоплення «Білого дому» частина протестувальників вирушила до СІЗО, де утримувався колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв, і звільнила його. Атамбаєва у червні засудили до 11 років ув’язнення у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Експрезидент після звільнення повернувся до своєї резиденції, пише KLOOP, – передає Громадське.

Окрім Атамбаєва, протестувальники звільнили ще кількох популярних опозиціонерів, які сиділи за ґратами — ексдепутата Садира Жапарова (його визнали винним у захопленні заручника у 2013 році) та експрем’єра Сапіра Ісакова (засуджений за корупцію).

За даними міністерства охорони здоров’я Киргизстану, на ранок 6-го жовтня по медичну допомогу звернулися 590 людей, із них 150 госпіталізовані, 13 перебувають у реанімації, а одна людина померла (причину смерті в МОЗ не уточнили). Решту відправили на амбулаторне лікування.

Станом на ранок протестувальники не розходилися: вони стояли біля «Білого дому» і також захопили будівлю мерії Бішкека й уряду країни. Опозиційні політики оголосили про призначення виконувачів обов’язків керівних органів і силових структур держави. Алмамбет Шикмаматов, який назвав себе в.о. генпрокурора, заявив про скасування результатів парламентських виборів.

Тим часом діючий президент Киргизстану Сооронбай Жеєнбеков тривалий час не коментував протести. На ранок його прессекретарка Толгонай Стамалієва заявила, що очільник країни «контролює ситуацію». Вона також сказала, що Жеєнбеков доручив Центрвиборчкому Киргизстану проаналізувати порушення на парламентських виборах і ухвалити відповідне рішення — аж до анулювання їх результатів.

На ранок Жеенбеков записав відеозвернення, яке виклав у фейсбук. У ньому він заявив, що «деякі політичні сили спробували незаконно захопити державну владу» й «порушили суспільний порядок». За словами президента Киргизстану, він віддав силовикам наказ не відкривати вогонь по протестувальниках.

Уряд Киргизстану розіслав пресреліз, де заявив, що нині функціонує в особливому режимі, а державні структури працюють над «забезпеченням громадської безпеки й правопорядку». А, за повідомленнями ЗМІ, у відставку подали очільники одразу трьох із семи киргизьких областей: Наринської, Таласської (заявив про підтримку протестів) та Іссик-Кульської.

До слова, у виборах в Киргизії 4-го жовтня взяли участь 56% з 3,5 млн зареєстрованих виборців. На 120 місць у новому складі парламенту претендували 16 партій.

За офіційними даними, бар’єр в 7 відсотків подолали лише чотири з них. Це провладні “Бірімдік” і “Мекен Киргизстан”, а також центристська “Киргизстан” і опозиційна “Бутун Киргизстан”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер