<

Три корисні звички, які вбережуть від передчасної смерті, – Супрун

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:49 | 15.07.2019 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Очільниця МОЗу Уляна Супрун розповіла, які три постійні корисні звички допоможуть уникнути багатьох хвороб та передчасної смерті.

Про це вона написала на своїй сторінці у фейсбук.

Посадовиця порадила постійно контролювати власний тиск і забезпечити для себе доступ до лікування, зменшити споживання солі, а також відмовитись від транс-жирів.

За її інформацією, ці три інтервенції можуть врятувати від передчасної смерті близько 100 мільйонів людей у всьому світі до 2024 року. Такий висновок науковці зробили після аналізу глобальних даних популяційних досліджень по цим факторам та оцінок ситуації ВООЗ. 

За розрахунками дослідників, збільшення доступу до регулярного лікування артеріальної гіпертензії на 70% потенційно може врятувати від передчасної смерті близько 39,4 мільйона людей. Скорочення споживання солі на 30% – 40 мільйонів смертей, відмова від транс-жирів – 14,8 мільйона. І це все протягом 25 років, якщо почати впроваджувати ці інтервенції вже зараз.

Всі ці заходи допоможуть зменшити смертність від неінфекційних хвороб. Наразі вони є провідною причиною передчасної смертності у світі. Це передусім неінфекційні хвороби – рак, діабет, серцево-судинні, хронічні респіраторні, психічні захворювання. Близько 41 мільйона людей (71%) помирає саме від цих хвороб. В Україні вони складають майже 90% від усіх смертей.

Ситуація виглядає загрозливою, але насправді ризики можна зменшити в рази, якщо дотримуватися простих правил щоденно:

Постійно контролюйте власний тиск та за потреби приймайте ліки для його нормалізації

Регулярне вимірювання артеріального тиску допоможе вчасно виявити проблему ще на початковому етапі, звернутися до лікаря та уникнути небажаних наслідків. Це важливо робити незалежно від віку, адже на артеріальну гіпертензію хворіють не тільки люди старшого віку.

Ліки від високого тиску потрібно приймати не лише тоді, коли погано. Сьогодні не існує іншого способу запобігти ускладненням гіпертензії (інсульту, інфаркту, ураженню нирок, судинній деменції) крім дотримання здорового способу життя та регулярного(!) медикаментозного лікування.

Постійний прийом ліків має нормалізовувати тиск. Вкрай важливо приймати призначені лікарем препарати, що допоможуть досягати вашого цільового тиску. За програмою “Доступні ліки” можна отримувати потрібні ліки безоплатно або з невеликою доплатою. 

Контролюйте споживання солі

Денна норма солі для людини, яка не має серйозних проблем зі здоров’ям, становить 6 грамів. Це близько однієї чайної ложки. Для дітей норма ще менше: від 1 до 3 років – 2 грами на день, від 4 до 6 – 3 грами; а від 7 до 10 років – 5 грамів.  Вихід за цю межу означає підвищені ризики серйозних хвороб. Передусім значно збільшує шанси мати високий тиск та псує здоров’я судин. 

З сіллю варто бути дуже уважним – її надмірне споживання визнано однією з найбільших загроз для здоров’я серед харчових чинників. 

Як контролювати споживання солі?

▪ Їжте домашню їжу та будьте обережні з фаст-фудом. В останньому може бути дуже багато солі. Тому краще готуйте вдома. Це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.
▪ Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі. Для цього читайте етикетку – якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст.
▪ Якщо в продуктах є морська сіль – це не означає її менший вміст. Морська сіль має таку ж поживну цінність, як і звичайна кухонна сіль.
▪ Замініть сіль на прянощі.

Відмовтеся від транс-жирів в раціоні

Транс-жири підвищують ризик атеросклерозу, хронічного запалення, ішемічної хвороби серця та ревматоїдного артриту. Вони калорійні і нічим не корисні та сприяють розвитку про-запального фону і обманюють імунну систему.

Запам’ятайте, що транс-жири – це маргарини в кондитерських виробах та соусах, солодощі з тривалим терміном придатності (кекси, круасани, тістечка), смажені страви (картопля-фрі та пончики), більшість напівфабрикатів (охолоджене тісто, піца, м’ясні та рибні вироби – рибні палички, котлети), чіпси, снеки, сухарики, горішки, попкорн.

Як від них вберегтися?

Передусім, коли купуєте продукти – уважно читайте написи на етикетці. “Частково гідрогенізований жир” чи “рослинний жир” свідчать про те, що там є транс-жири. Також намагайтеся не смажити і не споживати багато смаженої їжі.

Пам’ятайте, що коли йдеться про збереження здоров’я, потрібно працювати регулярно і доволі сумлінно. Не буває так, що за одне тренування чи здоровий прийом їжі можна попередити чи вилікувати якусь хворобу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер