<

Трьох журналістів «Настоящего времени», затриманих у Білорусі, депортували із країни: серед них двоє українців

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:36 | 8.08.2020 / Новини / , , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Трьох журналістів «Настоящего времени» (спільного проєкту «Радіо Свобода» й «Голосу Америки»), яких раніше затримали в Білорусі, відпустили й депортують із країни. Серед них двоє — громадяни України: Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк.

Про це повідомив Іван Гребенюк у фейсбук, – передає Громадське.

«Депортація. Під пильним супроводом. На 10 років заборона в‘їзду», — написав журналіст, додавши, що о 23:40 вони вилітають до Одеси з Мінська.

Згодом Гребенюк, опублікував пост, у якому зазначив, що вони вже прибули в Одесу.

“Це найкращий світанок у житті. Ні, не спали. Поки багато емоцій навпереміш з жорстким дисонансом. Тому що якихось 5 годин тому ти був у готелі «Мінськ», потім був голосний стукіт у двері, потім двері щосили прочинилися і твою кімнату заповнили люди в міліцейській формі і надписами «ОМОН». Далі обшук, мікроавтобус з затемненими вікнами, відділок, допит, натяки і «обнадійливі» обіцянки – «ні, ми вас не будемо катувати..

Через кілька годин літак, Одеса, море… “, – йдеться у дописі.

Ірина Ромалійська припустила, що приводом для депортації міг стати вчорашній етер «Настоящего времени»:

«Співробітники, що допитували нас, переказували точки, з яких я вмикалась».

8-го серпня про депортацію українських журналістів із Білорусі повідомили і в Міністерстві закордонних справ України.

Разом із ними затримали колегу Юрія Боронюка — громадянина Росії. Білоруські силовики поки офіційно не прокоментували затримання. «Еврорадио» раніше повідомляло, що журналістів затримали за те, що вони намагались працювати в Білорусі без акредитації.

Силовики, а саме двоє міліціонерів у формі й двоє у цивільному одязі, прийшли за журналістами в готель «Мінськ». Затримані перебували в Московському районному управлінні внутрішніх справ Мінська. Телефони журналістів під час затримання були недоступні.

Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк живуть у Празі. Там розташована редакція телеканалу «Настоящее время». Його фінансує Конгрес США. Згідно з концепцією, завданням каналу є «просування демократичних цінностей та інститутів».

Ці та інші затримання пов’язують із виборами президента Білорусі, що мають відбутися 9-го серпня.

З початком передвиборчої кампанії влада Білорусі почала активно затримувати активістів, учасників опозиційних мітингів та журналістів, які їх висвітлювали.

Крім затримання безпосередніх членів штабів кандидатів і спостерігачів (а в Білорусі вже йде дострокове голосування), силовики бачать «змову» й у куди більш звичних речах.

Так, на 10 діб кожного арештували двох діджеїв, які 6-го серпня поставили на міському святі в Мінську пісню «Перемен!» гурту «Кіно». Наступного дня в столиці Білорусі водії влаштували імпровізований автомайдан: сигналили і вмикали ту ж таку пісню «Перемен!».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок