<

Топ-5 кадрових ротацій Волині за рік

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:54 | 31.12.2015 / Новини /
Перегляди
23
/ Коментарі відсутні

У 2015 році на Волині не раз траплялися кадрові «баталії» у різних відомствах через можливість призначення екс-регіоналів та людей, яких звинувачували у корупційних зв’язках. Через це влаштовували мітинги, громадські слухання та їздили до Києва.

ВАР зібрав топ-5 кадрових ротацій Волині за рік, що майже минув.

ПРОКУРАТУРА 

25 лютого 2015 року за власним бажанням звільнився прокурор Волинської області Вадім Максимов. До цього 19 лютого під час акції «Непокаране зло зростає» він заявив, що готовий звільнитися до 15 березня, якщо вимоги активістів щодо люстрації не виконають.

Проте ще однією причиною звільнення Максимова могло стати журналістське розслідування, яке щодо нього зробило видання «Четверта влада». В ньому йшлося про дорогі машини і нерухомість, а також майже 7 мільйонів гривень на банківських рахунках, походження яких прокурор не пояснив.

Після відставки Максимова виконувачем обов’язків став Олег Корецький. Під час представлення 6 травня 2014 року він розповів, що власного житла не має. Разом з дружиною вони мають три земельні ділянки, які купили з 2005 по 2013 рік. На одній з них зведена «коробка» майбутнього будинку. Родина, за словами Корецького, мешкала у квартирі батьків дружини, автомобілів взагалі не мала.

Під час роботи Олега Корецького періодично «випливали» підозри щодо його причетності до корупції. Так, у серпні 2015-го видання «Волинська правда» повідомило, що Корецький під час роботи в прокуратурі Луцька нібито вимагав хабар у підприємця. У прокуратурі такі звинувачення не підтвердили. Також Корецький фігурував у справі  за фактом незаконного заволодіння землею в Шацькому національному парку. Проте в Україні діє презумпція невинуватості, а в суді його вини поки ніхто не довів.

Вже у грудні 2015-го стало відомо, що Олег Корецький призначений заступником прокурора Хмельниччини.

А тим часом 5 березня прокурором області призначили заступника прокурора Миколаївщини Дмитра Чепіжака. Поки журналістських розслідувань та публічно озвучених підозр щодо його причетності до корупції не було.

Загалом Чепіжак відносно частіше, порівняно із колегами, звітує перед ЗМІ, а ще ініціював перегляд справ щодо світлошумових гранат під УМВС 19 лютого 2014-го. Щоправда, у результаті дії міліціонерів визнали обґрунтованими. «Це була не мирна акція, і висновки – застосування спецзасобів міліціонерам дозволено при охороні громадського порядку. Зокрема, світлошумові гранати і газ», – заявив прокурор.

В рамках реформи прокуратури на Волині залишили лише 4 відділення у Маневичах, Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинську. Луцьку місцеву прокуратуру очолив Олександр Шпота, Володимир-Волинську – Віталія Книш, Маневицьку – ОлександрМосійчук, Ковельську – Олександр Бабенков. Наказами прокурора області першим заступником керівника Луцької місцевої прокуратури призначили Олега Юрченка, заступником – Катерину Балас. Першим заступником керівника Маневицької місцевої прокуратури стала Марта Дуднік, заступниками – СергійФедчик та Олександр Сопронюк. Першим заступником керівника Володимир-Волинської місцевої прокуратури призначили Володимира Хилюка, заступниками – ІванаВасьовчика та Миколу Андрейцева. Першим заступником керівника Ковельської місцевої прокуратури став ІгорФілімонюк, заступниками – Наталія Ткачук та Яніна Кошелюк.

Проте така реформа місцевих прокуратур, за словами заступника Генпрокурора Віталія Каська, «дала збій». Він заявив: «Генеральним прокурором не було призначено жодного зовнішнього кандидата, тобто осіб, які раніше не працювали в прокуратурі. 84% з них, раніше займали посади керівників районних прокуратур. Більшість з них працювала в тому числі з 2010 року».

Наскільки по-новому працюватимуть нові місцеві прокуратури на Волині побачимо згодом. Нововведенням стало те, що Олександр Шпота самостійно ініціював діалог із громадськими активістами. Адже ще у липні, коли Шпота був прокурором Нововолинська, він мав не найкращі стосунки із місцевими революціонерами. Можливо так прокурор вирішив не наступати на ті ж граблі у Луцьку.

116-848x563

Під час маршу гідності 1 грудня Дмитру Чепіжаку нагадали, що “Майдан не закінчився”. І хоча активісти прийшли з вимогами до генпрокурора Шокіна, одного дня шини можуть принести і прокурору Волині.

ПОЛІЦІЯ

В результаті переатестації правоохоронців при переході із міліції до поліції без роботи залишилися 343 людини. Частина із них звільнилась за власним бажанням, частина – за станом здоров’я чи вийшли на пенсію. За словами головного поліцейського області Петра Шпиги, були і ті, кого звільнили за незадовільну службу.

Проте головним результатом реформи стала поява у Луцьку патрульної поліції, що нині базується у приміщенні колишнього обласного управління ДАІ (Залізнична,15). Очолив колектив із 165 поліцейських колишній командир першої роти поліції ЛьвоваАнтон Цюцюра.

Серед нових поліцейських 28 учасників АТО, 10% – дівчата, 80% людей з вищою освітою, 15% раніше працювали в органах МВС (майже всі служили в добровольчому батальйоні Світязь» та інших батальйонах МВС, які брали участь в АТО), – повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

ДИВИТИСЯ ФОТО ПРИСЯГИ ПАТРУЛЬНИХ У ЛУЦЬКУ

За перші дні роботи патрульна поліція взялася за неправильне паркування, крадіжки, валютчиків у центрі міста та інші порушення. А їх постійні патрулювання на новеньких автомобілях із увімкненими маячками створюють «ефект безпеки» для багатьох лучан.

У новому 2016-у році можливе продовження реформи, зокрема оновлення кримінальної поліції і запровадження посад детективів із значно більшими зарплатами.

55-4-848x566

Сьогодні на нову патрульну поліцію Луцька та її керівника Антона Цюцюру покладають багато сподівань щодо “наведення порядку” в місті.

ПОДАТКОВА

Ще 18 червня 2014 року виконувачем обов’язків начальника ГУ Міндоходів у Волинській області став Віталій Чуй, що до цього працював заступником у Рівненській області. Він пропрацював на цій посаді більше року, однак вже 19 жовтня 2015-го виконувачем обов’язків призначили Олександра Юристовського, а Чуй залишився першим заступником. Останнє місце роботи Юристовського –  СДПІ з обслуговування великих платників податків у Львові.

У волинських ЗМІ вже пишуть про будинок Юристовського, переписаний на тещу, та автомобіль, записаний на тестя. Проте конкретні претензії щодо його роботи поки не висували. Хоча і відомостей про різке зменшення рівня корупції у податковій також немає.

ЧИТАТИ ПРО НЕЗАДЕКЛАРОВАНЕ МАЙНО ЮРИСТОВСЬКОГО

328_qvxIpVvfb1V4_wm_w_687

Журналісти видання “Конкурент” заявляють, що Юристовський переписав недешеву нерухомість на родичів

ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО

Головною зміною 2015-го року тут стала заміна начальник обласного управління лісового та мисливського господарстваВасиля Мазурика на не прив’язаного до конкретної партії Олександра Кватирка. Хоча між звільненням Мазурика у липні та призначенням Кватирка у листопаді пройшло чимало часу. Саме у ці місяці розгорнулися «баталії» за можливість влаштувати на впливову посаду вигідну для себе людину.

Отож, у липні, йдучи з посади, Василь Мазурик допоміг громадським активістам добитися не призначення в управління сина колишнього головного лісника області Богдана Колісника Романа. Йому призначили стажування на посаді заступника начальника управління. Проте у представників «Самооборони Волині» виникли небезпідставні підозри, що таке стажування може закінчитися призначенням на посаду заступника чи навіть начальника управління. Тому вони не раз їздили у столиця в офіс Держлісагентства, щоб не допустити цього цього.

ЧИТАТИ ПРО СТАЖУВАННЯ РОМАНА КОЛІСНИКА

Загалом більшість суперечок за кадри в ОУЛМГ відбувалися через «привид Колісника» – пересторогу політиків та активістів, що Богдан Колісник може особисто чи через «свою» людину повернутися та відновити свої «схеми» в галузі на Волині.

Так, 2 червня нардеп Ігор Гузь писав, що його можуть призначити начальником управління, потім «людиною Колісника» називали директора Цуманського лісгоспу Олександра Кватирка. А наприкінці року активісти «переживали», чи не призначать Колісника директором Звірівського мисливського господарства.

Проте реальна боротьба розгорнулася між претендентами на посаду головного лісника, які подавали заявку на конкурс. Окрім Кватирка, публічно заявили про намір стати головним лісником області Роман Ляхович і В’ячеслав Савчук. Перший – виходець із Ківерцівського лісгоспу, другий – боєць батальйону «Донбас-Україна». Однак у підсумку на конкурсі 13 листопада таки переміг Олександр Кватирко, який вже й так був виконувачем обов’язків начальника управління.

Проти кадрової політики Кватирка вже виступили у Маневицькому лісгоспі. Сотні працівників 9 листопада приїхали мітингувати у Луцьк до приміщення управління, щоб добитися не звільнення директора Володимира Родіона. Також нововведенням Кватирка стала лісова охорона, у яку набирають колишніх бійців АТО для боротьби із розкраданням лісу.

11872754_837622966286884_877470656_n

Щоб розібратися із кадровими “війнами” у галузі на Волинь, сюди навіть приїжджав голова Держлісагентства Олександр Ковальчук

МИТНИЦЯ

Якщо у лісового господарстві всі шукали «привид Колісника», на Волинській митниці у 2015 році чекали повернення колишнього начальника Романа Микитюка.

Проте розпочалися кадрові баталії не із цього. Ще з 2014 року тривав конфлікт між автоімпортерами на чолі із Юрієм Матчуком та виконувачем обов’язків начальника Волинської митниці Андрієм Андрейківим.

«Автогонщики» звинувачували Андрейківа у перешкоджанні бізнесу, необґрунтованому затриманні машин на митниці та корупції. А той натомість заявляв, що машини ввозять із-за кордону за ціною кузовів, а потім складають в Україні й продають. Аби добитися свого авто імпортери мітингували, збирали наради, зверталися до ЗМІ. Спеціально для цією кампанії навіть створили власну асоціацію.

Добитися усунення Андрія Андрейківа із посади виконувача обов’язків вдалося у червні 2015-го. Нині він працює першим заступником. Проте кадрові скандали на цьому не закінчилися. У тому ж місяці громадські активісти та нардеп Ігор Гузь почали активно говорити про можливість повернення на посаду Романа Микитюка. Цього так і не сталося, проте виконувачем обов’язків став Дмитро Якобчук, якого опоненти назвали «касиром Микитюка», хоча сам посадовець такі зв’язки спростовував.

В результаті активної опозиційної кампанії Якобчук не затримався на посаді. 21 серпня виконувачем обов’язків призначилиЮрія Мацібору. Одним із перших його кроків стала спроба створення Форуму сприяння митній справі та інвестиціям Волині. Із такою ініціативою виступили адвокат Олександр Таран та вже згаданий Юрій Матчук.

Під час громадських слухань щодо посади начальника Волинської митниці 13 вересня Мацібора розповів, що проживає у будинку у Могилеві-Подільському. У його дружини є дві квартири у Вінниці, також вони володіють двома авто «Сузукі» 2006 року випуску та «Хюндай» 2011 року, а на зустріч він прибув на службовому автомобілі. Другу автівку, мовляв, купували у кредит.

Одним із нововведень за його керівництва стало проведення «антикорупційних» ротацій, аби бажаючі «порішати» не могли потрапити на «свого» митника. Проте говорити про успішні результати таких ротацій зарано. Як повідомляють у прес-службі ДФС, протягом січня-жовтня 2015 року провели 33 службових розслідувань та службових перевірок. За неналежне виконання службових обов’язків до 30 посадовців митниці застосували дисциплінарні стягнення.

Догани оголосили 3 посадовцям управління аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням, 1 посадовцю управління організації митного контролю та оформлення та 25 посадовим особам митних постів. Найбільше доган – 22, оголосили працівникам митного поста «Ягодин». Через виявлені недоліки двом посадовим особам митниці на рік затримано присвоєння вищого звання.

Проте навряд чи догани і затримання присвоєння звання, це не ті антикорупційні кроки, яких чекає він нового керівництва митниці громадськість.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер