<

Тестуватимуть на мишах: вчений розповів деталі щодо української вакцини від коронавірусу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:36 | 24.10.2020 / Новини / , , /
Перегляди
12
/ Коментарі відсутні

Українська вакцина від коронавірусу буде напрацьовуватися не на людських клітинах, як це робиться в більшості розробок, а на клітинах дріжджів. А перевірку ефективності здійснюватимуть на трансгенних мишах, які мають людський рецептор. Після цього в разі успішних випробувань вакцину почнуть тестувати на добровольцях. 

Про це в ефірі телеканалу Україна 24 заявив львівський вчений, директор інституту біології клітин Національної академії наук Андрій Сибірний, який отримав грант від Національного фонду досліджень України в 10 млн гривень на створення вакцини від коронавірусу, – передає УНІАН.

“Вакцина буде являти собою два поверхневих білки вірусу, тобто корони вірусу. Але вони будуть напрацьовуватися не на людських клітинах, як це робиться в більшості розробок, а на клітинах дріжджів, тому що дріжджі дуже швидко ростуть, і середовище для їх культивування дуже дешеве. Ми сподіваємося, що наша вакцина буде конкурентною”, – сказав він.

Вчений розповів про процес розробки вакцини.

У нас є календар робіт. Зараз ми замовили синтетичні гени, які кодують ці два білки корони вірусу. Їх синтезують в Німеччині, через два тижні ми повинні їх отримати та будемо конструювати вектори, плазміди, які ми будемо вводити в хромосоми дріжджів, і дріжджі почнуть синтезувати, крім своїх білків, велику кількість цих двох вірусних білків.

Потім ми будемо напрацьовувати метод їх аналізу, очищення, оптимізації культивування продуцентів для накопичення максимальної кількості цих білків, і останній етап нашого проєкту — перевірка ефективності дії вірусних білків як вакцини на лабораторних тваринах. Це трансгенні миші, які мають людський рецептор, через який коронавірус проникає в клітину”, – пояснив Сибірний.

За його словами, в разі успішності проєкту почнеться етап вакцинації добровольців та інші стадії клінічних досліджень.

“Але цей наш проєкт закінчується на лабораторних тваринах в кінці наступного 2021 року“, — зазначив він.

Також Сибірний розповів, чи отримали вчені заплановані кошти на розробку вакцини.

“У нас був кошторис на 10 млн. З них 1 млн отримують колеги з Національної академії медичних наук з Києва, які будуть проводити експерименти на лабораторних тваринах, а 9 млн повинні були до нас надійти… Але вже є інформація, що отримаємо на 500 -600 тисяч менше. Це начебто тому, що проєкт повинен був початися 1 червня, але вже жовтень, а проєкт ще не почався, бо не були підписані всі документи. Думаю, в листопаді вже кошти частково прийдуть”, — сказав він.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок