<

Дискусії навколо теми про адміністративно-територіальний устрій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:25 | 24.05.2015 / Новини /
Перегляди
80
/ Коментарі відсутні

У соціальній мережі Фейсбук народний депутат з Волинської області від 19-го мажоритарного округу підняв тему про адміністративно-територіальний устрій.

– І які думки стосовно логіки таких можливих майбутніх адміністративних змін в області? – починає дискусію Ігор Гузь

Ідею 4-ох повітів на Волині підтримує Ігор Коліушко:

– Щодо змісту пропозицій про повітовий устрій. Читаю вчора і сьогодні коментарі. Звичайно, як часто буває, дуже багато з них зовсім не в тему. Багато пишуть про регіони, області, краї… Абсолютно переконаний, що не можна реформувати все зразу. Давайте спочатку організуємо раціонально, як і передбачено Концепцією реформування місцевого самоврядування від квітня 2014 року, місцеве самоврядування в громадах і державні інспекції в повітах, а тоді нам усім буде краще видно які і скільки нам потрібно областей, чи країв, чи воєводств, чи губерній… одним словом регіонів.

Щодо повітового устрою Волині, то достатньо переконливо можна говорити лише те, що повітів має бути 4, центрами двох із них мають бути Луцьк і Ковель. Щодо центрів двох інших є варіанти, але запропоновані на карті мені видаються найкращими. Що ж стосується меж повітів, то пропоную ні в якому разі не прив’язуватися до існуючих меж районів. Межі повітів мають визначитися на основі утворених об’єднаних громад і інфраструктурних особливостей території (дороги насамперед).

Малиновський Валентин пропонує 5-ть повітів на Волині:

– У ФБ з’явилася інформація щодо повітового поділу України, розробленого робочою групою Конституційної комісії. Зокрема, на Волині передбачається сформувати 4 повіти: Луцький, Ковельський, Володимир-Волинський та Маневицький.

Чому не врахували пропозиції Волинської ОДА 2014 р. на основі моїх розробок ще 2010 року і надіслані до Києва, незрозуміло? Ми пропонували 5 повітів: Луцький, Ковельський, Володимир-Волинський, Любомльський та Камінь-Каширський.

До 1939 р. у Волинському та Поліському воєводствах були ці повіти.

16374_460210664141456_2813148073229575883_n

Ігор Коліушко розкритикував ідею 5-ти повітів:

 – Дякую. Це цікаво. Хотілося б побачити і решту України. Щодо Волині – південні повіти майже співпадають. А ваші північні повіти не матимуть навіть 150 тис. населення, що не задовольняє потреби госпітального округу. Для органів вик. влади на повітовому рівні має значення не площа території, а кількість громад і населення. Тому коли на великій площі мало громад, то для повіту це не проблема. Для моделювання громад це зовсім інакше.

Малиновський Валентин відповідає на критику:

 – Справді Любомльсьий (Любомльський, Старовижівський, Шацький, західна частина Турійського та Ратнівського районів) – 108 тис. осіб і Камінь-Каширський (Камінь-Каширський, Любешівський, основна частина Ратнівського району) – 137,4 тис. осіб не дотягують критеріям NUTS 3. При цьому Камінь-Каширський лише трохи не дотягує до нього. Однак необхідно обов’язково врахувати, що менша кількість населення Любомльського та Камінь-Каширського повітів пояснюється нижчою щільністю населення поліської зони Волинської області, порівняно з її південною частиною. До речі Ви повинні це враховувати і щодо гірських та степових районів України, де важко буде набрати 150 тис. населення. У Вашому варіанті північні райони Волині будуть фактично віддалені від центрів повітів на величезні відстані, що стане суттєвим недоліком. Наприклад, для чого з Шацька їхати до Ковеля, коли у Любомлі збудована нова лікарня, яка вже виконує функції госпітального округу?

Головне для центрів повітів – це визначення міжрайонних центрів та зон їх впливу (обслуговування). Так ось на Волині такими, крім міст обласного значення, є Любомль, Камінь-Каширський, аж ніяк смт Маневичі. На мою думку, авторам цього проекту слід поспілкуватися з фахівцями у регіонах. Там краще знають ситуацію, ніж у кабінетах у Києві.

Віктор Смолярчук відповідає Ігор Коліушко:

 – ви дієте в кращих традиціях радянсько-сталінської моделі управління. Він теж нарізав межі республік і країв по карті пальцем… Асфальт потрібно прокладати там де є протоптана людьми стежка, а не так, як “красіво”. Чому ніхто не прислуховується до людей та спеціалістів. Назву два населених пункти Луків та Смідин, відстань між якими десять кілометрів, вони століттями були пов”язані між собою (Ігор Гузь це підтвердить). Чому б їх не об”єднати в одну громаду? А при такому “удобному” розподілї їх знову розділять: Луків запроторять до Володимира, Смідин до Ковеля… Стратегія госпітальних округів на Волині розроблена ще 5 років тому. Уже є діючі округи в Любомлі та Володимирі. Тепер що Любомльський приєднувати до Ковеля? Маневичі порівняно з Каменем – село, селом і лишиться.

Сьогодні населенню Пульмо, Піщі, Заболоттю, Самарам, Дольську ближче і зручніше їздити та користуватись побутовими послугами Білорусі ніж нинішніх районних центрів, а при такому розподілі вони в своєму повітовому центрі буватимуть декілька разів у рік… Не дивно що селяни північних районів України на президентських виборах Лукашенка цікавляться де знаходитьсяся виборча дільниця, щоб проголосувати….




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер