<

Тарифи на опалення взимку можуть зрости до 70% – прогноз

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:50 | 3.08.2021 / Новини / /
Перегляди
413
/ коментарі 4

В Україні, у зв’язку із зростанням тарифів, ціни на газ опалення подорожчає на 40-70%.

Таку думку в фейсбуці висловив економіст, екс-міністр фінансів Ігор Уманський, – передає УНІАН.

“НАК “Нафтогаз” примусово підвищив ціну на газ. Уряд йому в цьому не заважає. Подорожчання газу тягне за собою підвищення вартості теплової енергії на 40-70%, залежно від регіону”, – зазначив експерт.

За словами Уманського, підвищення тарифів на опалення може спровокувати кризу.

“Центральна влада удає, що вона нічого не може зробити. Мовляв, “у нас децентралізація”. Єдине, що вона не заважає регіонам встановлювати будь-яку ціну на опалення. Мовляв, хочете – підвищуйте на 70%, а не хочете – можете залишити тарифи незмінними. А різницю, яка виникне, компенсувати за рахунок коштів місцевих бюджетів. Це справжня криза. Він обов’язково завдасть нищівного удару або по мільйонах пересічних громадян”, – зазначив економіст.

За словами експерта, у разі зростання тарифів, люди просто перестануть оплачувати комунальні платежі.

“Ціна на газ з 2013 року зросла більш ніж в 10 разів. Разом з нею росли тарифи на опалення. Вже минулої зими ціна для більшості населення перебувала на межі. Якщо вона зросте ще на 70%, то опалювальний сезон 2021-2022 перетвориться на гуманітарну катастрофу. Або люди просто перестануть платити (уряд вже готує для них “сюрприз” у вигляді примусового списання коштів і продажу майна)”, – підкреслив економіст.

До слова, середньозважена ціна природного газу на серпень досягла рекордного значення в 15,25 тис.грн за кубометр, збільшившись на 18% в порівнянні з середньою ціною в липні.

14-го червня радник міністра енергетики Лана Зеркаль заявила про те, що якщо Росія вирішить перервати транзит газу через Україну, в звязку з відкриттям Північного потоку-2, він значно подорожчає для вітчизняних споживачів.

На початку червня Шмигаль заявив, що Україна в рамках підготовки до опалювального сезону накопичила 16 млрд кубометрів газу в підземних сховищах, а також 1,4 млн тонн вугілля. У Міненерго до опалювального сезону 2021-2022 року планують накопичити в підземних газосховищах 19-20 млрд кубометрів газу.




коментарів: 4
  1. Це перемога… “Я не лох” дотримався свого слова і підвищить комуналку в 2 рази.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця