<

Танковпад продовжується: у Тернопільській області демонтували ще один памятник-танк

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:34 | 14.04.2022 / Новини / , /
Перегляди
295
/ Коментарі відсутні

День 13-го квітня знаменував собою першу частину з трилогії із завершенням декомунізації у Чорткові Тернопільської області, анонсовану міською владою більше тижня тому.

А саме: демонтажу танка Т-34 неподалік Копичинецького моста, пам`ятника невідомому солдату на місці масового захоронення радянських воїнів на міському кладовищі і перейменування вулиці Гагаріна, повідомляє ЧортківCity.

Цьому передувало опитування містян на сторінках в соцмережах міської ради. Згідно з його результатами, переважна більшість підтримала ці ініціативи, хоча багато було думок й проти. Тим не менше, на позачерговому рішенні виконкому Чортківської міської ради було дано «добро». І вже 13-го квітня відбувся демонтаж танка.

Демонтувати тридцятитонну «тридцятьчетвірку» виявилось справою непростою. Попри те, двома потужними кранами за якихось дві години таки вдалося зрушити бронетехніку з бетонного постаменту й встановити на тягач. У супроводі поліцейського патруля танк доправили на територію військової частини й міськвиконком далі вирішуватиме, що з ним робити далі.

“Як нам повідав очевидець встановлення данного пам’ятника, 61-річний мешканець вулиці Паркової міста Чорктова Іван Гомулкевич, це мало місце у 1974 року, коли він навчався у шостому класі.

Була рання весна, техніка грузла в болоті. Однак до 9-го травня все було готово. Будучи хлопчаками, повертаючись зі школи, каже, полюбляли на нього вибиратися. Де ще тоді можна було побачити справжній танк?” – розповідає головний редактор видання Любомир Гарбуський.

Трохи покопавшись у редакційному архіві (не могла така помітна подія пройти повз увагу тодішніх ЗМІ – ред.), редакція видання з’ясувала, що танк на постаменті у Чорткові з’явися роком пізніше – у 1975-му, з нагоди 30-ї річниці Перемоги.

У переддень 9-го травня відбувся мітинг з нагоди відкриття «…монумента-танка –на честь героїчних воїнів першої гвардійської, двічі ордена Леніна Чеовонопрапорної, орденів Суворова, Кутузова, Богдана Хмельницького Чортківської танкової бригади» (Чортківська районна газета «Зоря комунізму» від 13-го травня 1975 р., № 57), яка звільняла наше місто від фашистів.

Так він і простояв під відкритим небом майже п’ять десятиліть над тихоплинним Серетом, «націленим» на Копичинецький міст, будучи однією із візитівок Чорткова, іноді до чергової річниці закінчення радянсько-німецької війни вбираючись у новий шар зеленої фарби. Може б, і далі стояв, однак російська відкрита агресія пришвидшила його кінець.

14-го квітня, як йдеться на сторінці Чортківської міської ради у фейсбуці, подібна участь спіткає радянського солдата і червону зірку на міському кладовищі.

Нагадаємо: Демонтувати танк у Володимирі! Настав час позбутися від радянського сміття і «руского міра» в місті




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер