<

Тані Торчило двічі відмовлено у візі в США на підставі недостатніх зв’язків з Україною

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:42 | 16.08.2018 / Новини /
Перегляди
42
/ Коментарі відсутні

Фіналісткам UGS-2017 Тані Торчило  із села Стара Лішня Іваничівського району та Інні Черняк двічі відмовлено у візі в США на підставі недостатніх зв’язків з Україною. При цьому всі інші фіналісти, включаючи Андрія Торчило, брата Тані, візи отримали.

Вперше Ukraine Global Scholars за три роки свого існування стикається з такою проблемою.

Андрій Герус на своїй сторінці у фейсбуці написав:

– Як ви, можливо, читали, двоє моїх племінників Tanya Torchylo та Andrii Torchylo завдяки програмі Ukraine Global Scholars (UGS) виграли стипендії на навчання в американські школи Gunnery та Taft – сумарно на 432 тис дол. Це приватні школи із ТОП-30 найкращих американських шкіл.

Усього за три роки UGS стипендії від американських шкіл отримали 38 українських дітей – на загальну суму 8,5 млн дол (233 млн грн).

Усі віком від 15 до 18 років. Більшість українських дітей є кращими у своїх нових класах. Американські школи навіть резервують стипендії під UGS на наступний рік, хоча таких стипендій всього 1-2 на школу.

Усе було добре, за 3 роки для всіх 36 дітей консульство США відкривало навчальну візу. Але Тані Торчило, а також Інні Черняк – офіцери консульства дали відмову.

Inna Cherniak із київського ліцею «Наукова зміна» – це взагалі перший випадок в історії Cheshire Academy за 225 років її існування, коли школа вирішила дати учню-іноземцю повну стипендію (122 тис дол).

Формальна причина відмови дівчатам – недостатні зв’язки із Україною. Але у всіх цих дітей 15-18рр. однакові зв’язки із Україною. Окрім того, рідному брату візу надали, а його сестрі Тані – відмовили (двічі). Хоча в Тані навіть були додаткові документи про майно у власності та договір із UGS про обов’язкове повернення в Україну після навчання. Єдине, що її відрізняє – вона повнолітня дівчина, має 18 років. Так само і Інні є 18, якій також відмовили (раніше усім іншим 18-ти річним учням візи відкривали).

Усі діти із попередніх років вступу повністю дотримувались візових правил. Жодних порушень законодавства, нелегальної праці чи чогось подібного.

На літо всі студенти поверталися в Україну, стажувалися в KSE, Київстарі, Укргазвидобуванні, Kyiv Post, Senstone. Також учні мають підписані юридичні зобов’язання після навчання у США не менше 5-ти років відпрацювати в Україні.

Таня та Інна вступають у школи, втрачаючи 1-2 роки, там вони будуть старші від однокласників. Судячи із питань візових офіцерів, імовірно, вони сумнівалися, що дівчата дійсно їдуть навчатися у школи. І можливо, саме це було реальною причиною відмови. Через великий потік заявок на візи співбесіди тривають від 30 сек до 3 хв. Звісно, офіцерам нереально вникнути у всі нюанси всіх анкет.

Але старші діти на 1-2 роки – це поширена практика у багатьох американських школах. Таких з радістю беруть на навчання, тому і обрали Таню та Інну. Директор Gunnery навіть писав листи на своїх сенаторів та конгресменів із проханням посприяти можливими способами в отриманні візи.

Позиція дівчат теж проста і логічна. Після 1-2 років навчання у американській топ-школі у них у рази виростають шанси отримати стипендію на навчання у хорошому коледжі. А це сотні тисяч доларів, які самостійно оплатити нереально. Тобто дівчата інвестують у свою освіту той ресурс, який мають – час.

Таня за останні 8 років виграла 56 різних нагород в олімпіадах та турнірах, а в 2016-2017р брала 1-е місце на всеукраїнській олімпіаді з географії та була учасником міжнародної. У Інни багато наукових публікацій з економіки, вона посіла 3-е місце на всеукраїнському захисті наукових робіт із фінансів. Погодьтеся, це не найбільш потрібні заняття, якщо ти плануєш кудись нелегалом.

Буде дуже шкода, якщо доклавши стільки зусиль, пройшовши такий шлях, проблема візи стане вирішальною, адже такий шанс може випадати раз у житті. Хоча дівчата вже майже не вірять у те, що їм візу відкриють, я їм рекомендую зібрати всі можливі документи, листи, довідки, рекомендації та подаватися на візу втретє. Відкривають тому, хто стукає.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер