<

Ситуація в Зоні відчуження загрожує безпеці всієї Європи: зафіксоване підвищення гамма-випромінювання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:25 | 25.02.2022 / Новини / , /
Перегляди
242
/ Коментарі відсутні

Окупанти вже другу добу утримують персонал станції ДСП «Чорнобильська АЕС», не дозволяючи провести ротацію.

Про це інформує пресслужба Міністерства енергетики.

“Окупанти вже другу добу утримують персонал станції ДСП “Чорнобильська АЕС”, не дозволяючи провести ротацію, як це передбачено правилами технічної безпеки. Захоплення станції та проведення там будь-яких воєнних дій загрожує повторенням другого Чорнобиля, від якого Європа оговтується досі”, – зазначається в повідомленні.

У відомстві наголошується, що вже зафіксовано перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання у зоні відчуження внаслідок порушення верхнього шару ґрунту через рух великої кількості важкої військової техніки зоною відчуження та підняття у повітря забрудненого радіоактивного пилу.

“Наразі вся відповідальність за ядерну та радіаційну безпеку, стан об’єктів та подальший розвиток ситуації у зоні відчуження, лежить на загарбниках”, – зазначають в Міненерго.

“Це одна з найсерйозніших загроз Європі сьогодні, оскільки будь-які провокації з боку загарбників на ЧАЕС під час гібридноі війни можуть обернутися черговою планетарною екологічною катастрофою”, – додають у відомстві.

За інформацією виконуючого обов’язки генерального директора ДСП “Чорнобильська АЕС” Валерія Сейди, у Зоні відчуження взяті під контроль окупантів новий безпечний конфайнмент над об’єктом “Укриття”, енергоблоки N1 та N2, які перебувають на стадії виведення з експлуатації, сховища відпрацьованого ядерного палива – СВЯП-1, СВЯП-2.

Такі дії РФ є прямим порушенням статті 56 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа