<

Ситник залишається законним директором НАБУ, попри набуття чинності рішення Конституційного суду

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:15 | 17.12.2020 / Новини / , /
Перегляди
297
/ Коментарі відсутні

Артем Ситник залишається законним директором Національного антикорупційного бюро України, і відомство продовжить повноцінно працювати та виконувати свої функції.

Так міністр юстиції Денис Малюська прокоментував набуття 16-го грудня чинності рішення Конституційного суду щодо НАБУ. Відповідно до них, глава держави більше не має повноважень призначати чи звільняти очільника НАБУ, і наразі процедур його призначення чи звільнення не існує, – пише Громадське.

За словами Малюськи, поки що «це не критично», адже наразі немає законних підстав ні для звільнення директора НАБУ, ні для обрання нового.

«Рішення КСУ, яке набрало чинності сьогодні, жодним чином не змінило статус Ситника як директора НАБУ або ж статус самого НАБУ», — наголосив міністр.

Він додав, що процедура призначення нового очільника НАБУ може знадобитися лише у 2022 році, коли спливає термін повноважень Ситника. Міністерство юстиції для цього хоче ініціювати зміни до Конституції, щоб повернути президенту повноваження призначати та звільняти директора НАБУ.

Доти відомство пропонує врегулювати інші процедури функціонування НАБУ окремим законопроєктом, який уряд схвалив наприкінці листопада. Він, зокрема, передбачає, що очільника бюро може звільнити Верховна Рада. Малюська вважає, що його можуть розглянути вже цієї зими.

За словами міністра, якщо зміни до Конституції та законопроєкт ухвалять, то Ситник продовжить виконувати обов’язки директора НАБУ до моменту обрання нового очільника. А якщо ні — то з 2022 року обов’язки голови НАБУ перейдуть до заступника директора.

Що відомо про рішення Конституційного суду щодо Ситника?

16 вересня КСУ визнав незаконним не лише указ про призначення Ситника, але й низку положень закону про НАБУ. Вони пов’язані з повноваженнями президента стосовно бюро.

Так, раніше за цим законом глава держави міг призначати та звільняти очільника НАБУ, однак КСУ вирішив, що це є перевищенням повноважень президента, бо їх вичерпний перелік є в Основному законі — і там ані слова про НАБУ.

Після свого рішення КСУ зобов’язав Раду зробити законодавство відповідним із цим рішенням. 26 листопада уряд схвалив законопроєкт, який зберігає за Артемом Ситником посаду директора НАБУ, а також дає парламенту можливість звільняти очільника бюро. Наступного дня цей проєкт закону зареєстрували у Раді.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця