<

Синод УПЦ МП звинувачує у війні попередню владу і ПЦУ, а не Путіна

Цей запис опубліковано більш як рік тому
00:59 | 13.05.2022 / Новини / , /
Перегляди
1464
/ коментарі 4

Українська православна церква московського патріархату звинуватила Петра Порошенка та Православну церкву України, яку називає «так званою», у нападі росії на Україну.

Про це у заяві синоду УПЦ МП від 12-го травня.

Там занепокоєні тим, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону московського патріархату, а у низці громад це вже зробили на місцевому рівні. Такі дії там назвали «розпалюванням ворожнечі та розбрату». Повпливати просять президента Володимира Зеленського та генпрокурорку Ірину Венедіктову.

«Усі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства Петра Олексійовича Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної Церкви України… Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та ПЦУ і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну», — йдеться у заяві.

І водночас в УПЦ МП переконують, що засуджують військову агресію рф і закликають «розв’язати конфлікт за допомогою слова, а не зброї».

Там заявляють, що найближчим часом буде скликано зібрання за участю єпископів, священників, монахів та мирян для “обговорення проблем церковного життя, що виникли внаслідок війни. При цьому наголошуємо, що ми повинні зробити все, щоб дискусія з того чи іншого питання не вивела нас із канонічного поля і не спричинила нові розділення в церкві”.

До слова, церкву московського патріархату заборонили в Конотопі та Броварах. Таке ж обмеження розглянуть на Волині та у Тернопільській області. А в Івано-Франківську просять президента й спікера Верховної Ради заборонити діяльність церкви московського патріархату по всій країні. Зареєстрували петицію про виведення із Луцької ради церков очільника УПЦ МП Нафанаїла.

Водночас настоятель Києво-Печерської Лаври, що також підпорядковується УПЦ МП, Павло Лебідь проводив у соборі Володимира 10-го травня богослужіння.

Нагадаємо, очільник російської православної церкви Кирило раніше благословляв росіян на війну в Україні — зокрема передавав командувачу росгвардії ікони.

Про те, що УПЦ досі підпорядковується російській православній церкві розповідав в інтерв’ю керуючий Володимир-Волинською єпархією єпископ Матфей. Настоятель храму у Володимирі, який перейшов до ПЦУ, отець Микола Рижук закликав парафіян і священників, які ще не прийняли рішення, вирватися із московських кайданів, бути рішучими та перейти до ПЦУ.




коментарів: 4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер