<

Своє право бути центром госпітального округу відстоюють Володимир-Волинський та Нововолинськ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:37 | 1.10.2016 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Своє право бути центром госпітального округу відстоюють представники Володимира-Волинського та Нововолинська.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства 30 вересня, – пише ІА Волинські Новини.

Члени комісії розглянули питання про створення госпітальних округів у Володимирі-Волинському та на базі ТМО Любомльського та Шацького районів.

Начальник управління охорони здоров’я ОДА Ігор Ващенюк повідомив, що наразі як робочий варіант розглядають створення чотирьох госпітальних округів – Луцького, Нововолинського, Ковельського та Камінь-Каширсього. Критеріями, відповідно до листа Міністерства охорони здоров’я, є те, що лікарня другого рівня повинна обслуговувати не менше 200 тисяч населення, першого рівня – 100 тисяч населення, не більше 60 кілометрову доступність, також враховується наявність матеріально-технічної бази, спеціалістів тощо.

Посадовець наголосив, що це наразі має характер обговорення. Зі слів Ващенюка, на визначення центром госпітального округу Нововолинська вплинуло декілька показників. Це – кількість оперативних втручань, яких за підсумками 2015 року у Нововолинську здійснили 2499, що на 800 більше, ніж у Володимирі-Волинському. За медичними критеріями, з його слів, Нововолинська лікарня має переваги. Як зауважив чиновник, створення госпітального округу на базі Територіального медичного об’єднання Любомльського та Шацького районів є економічно недоцільним.

Член комісії Володимир Дибель повідомив, що на території Любомльського та Шацького районів проживають 57 тисяч осіб, але ТМО розташоване на перетині міжнародних шляхів Україна-Польща та Україна-Білорусь, що збільшує цільову аудиторію, яку обслуговує ТМО. Також райони є курортною зоною відпочинку і влітку завдяки туризму населення районів збільшується до 150-200 тисяч осіб.

З його слів, визначення центру та створення госпітального округу на базі ТМО Любомльського та Шацького районів враховує належне робоче навантаження для закладів охорони здоров’я районів, дотримання норм часової доступності необхідної медичної допомоги (60 хвилин) та радіус зони обслуговування (до 60 кілометрів).

Він наголосив, що сучасні реалії, а саме стан доріг до віддалених сіл, просування маршрутного транспорту ніяким чином не сприятимуть доступному і своєчасному медичному обслуговуванню мешканців віддалених від центру госпітального округу населених пунктів. Володимир Дибель зазначив, що відстань до Ковеля від дальніх сіл Шацького району становить 120 кілометрів, тож з тією оперативністю, з якою працює швидка, до хворого доведеться їхати півтори-дві години.

Зі слів голови комісії Олександра Зінчука, для нього, як колишнього військового, Любомль є тиловою госпітальною базою, яка зможе прикрити у разі «якщо нашим сусідам стукне щось в голову». На його думку, там потрібно утворювати госпітальний округ, ставити комп’ютерний томограф, адже цей регіон – обличчя України. Поряд з військовим він навів політичний аргумент – близьке розташування митниці. Він відзначив, що Любомльська лікарня обладнана за сучасними стандартами та регулярно виграє гранти.

Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков повідомив, що Нововолинська міськрада готова звернутися до Президента та Прем’єр-міністра щодо створення госпітального округу з центром у Нововолинську. Він зауважив, що нововолинська лікарня має переваги в обладнанні (має цифровий рентген-апарат, всім апаратів штучна нирка та комп’ютерний томограф), кількості фахівців, кількості операцій – усьому, що характеризує якість послуг. Він просив обласну раду врахувати пропозицію фахівців управління охорони здоров’я.

Своєю чергою, перший заступник Володимир-Волинського міського голови Ярослав Матвійчук зауважив, що складається враження про те, що два міста намагаються зіштовхнути лобами. Так, у зверненні Володимир-Волинська рада ніде не згадує про те, що до госпітального округу з центром у Володимирі-Волинському потрібно приєднати Нововолинськ. Натомість відстоюють формування госпітального округу на базі Володимир-Волинського, Локачинського та частини Турійського району.

Посадовець нагадав, що на території міста розташовані три військові частини, зараз відбувається відкриття нової частини зенітно-ракетного комплексу. Якщо розвернути всі військові частини, загалом у місті налічуватиметься 12 тисяч військовослужбовців родинами. Як ще один аргумент він навів наявність пункту пропуску Устилуг-Зосин, який перетинають 8 тисяч осіб на добу в обох напрямках. З його слів, тисячний колектив медиків у Володимирі-Волинському зі здивуванням почув про те, що у місті не буде центру госпітального округу. Ярослав Матвійчук запевнив, що не бажає «зіштовхуватися лобами» з сусідами, а хоче відстояти наявний у місті медичний округ.

Олександр Зінчук зауважив, що сперечатися зараз не варто. Він повідомив, що Нововолинську лікарню будували з розрахунком на прийом сотень постраждалих шахтарів. З його слів, усі питання узгодить ринок, а створення госпітальних округів волинянам зараз нав’язують згори, не узгодивши з місцевим населенням.

Голова комісії зазначив, що, можливо, протягом декількох років від госпітальних округів доведеться відмовитися, адже це нагадує радянську адміністративну модель.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер