<

Суд вдруге виправдав бійця 51-ї бригади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:22 | 18.12.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Апеляційний суд Волинської області відхилив апеляційну скаргу військової прокуратури на ухвалу Володимир-Волинського міського суду щодо бійця 51-шої бригади Ярослава Денискіна. Тож бійця не засудили до двох років тюрми, як того вимагала військова прокуратура.

Судове засідання із розгляду апеляційної скарги відбулося 18 грудня – інформує ВАР.

Підтримати бійця до суду прийшли близько 20-ти активістів, серед яких учасники «Автомайдану України» та «Самооборони Волині».

Денискіна 29 листопада 2014 року виключили із списків осіб складу однієї частини та направили для проходження служби в іншу. Отож на думку військової прокуратури Денискін, «грубо порушуючи» порядок встановленої в ЗСУ служби, 6 листопада самовільно залишив військову частину у Володимирі-Волинському і до 10 березня знаходився у СЗЧ.

Суд у справі бійця 28 жовтня відбувся у Володимирі-Волинському – бійця взяли на поруки його співробітники. Проте прокурори заперечували проти такого рішення і вимагали на 2 роки «посадити» бійця.

Військова прокуратура ухвалу суду першій інстанції щодо передачі на поруки вважала необгрунтованою, а рішення – незаконним, мовляв суд першої інстанції не врахував тяжкості обставин у час, «коли кожен військовослужбовець має бути еталоном для інших людей». До того ж прокурори не вірять у щире каяття бійця.

«Особі нічого не заважало повернутися у військову частину та продовжити військову службу», – зазначив військовий прокурор Сергій Кріпак. За його словами, Денискін нібито не лише вчинив СЗЧ, а й не міркував продовжувати службу. Тож прокурор «просив» 2 роки ув’язнення для бійця, який нібито своїм вчинком може деморалізувати стан бійців.

«Я пройшов Іловайськ. Ми вернулися у Володимир-Волинський, там відновлювали техніку», – розповів Денискін. Бійці тільки повернулися із Донецька як їм розповідали, що тепер відправлять у Луганськ. Тож чоловіки перебували у складному фізичному та психологічному стані. У ході засідання з’ясували, що старший брат Ярослава Денискіна Андрій зараз на службі в антитерористичній операції.

Боєць не розуміє, чому його судять, адже він пройшов гарячі точки, відвоював, а потім повернувся у військову частину.

Захисник бійця Василь Нагорний зазначив, що прокурори вказуючи, що Денискін не мав наміру повертатися на службу, інкримінують йому все ж не дезертирство, а СЗЧ. В апеляційні скарзі також містилися деякі неточності, оскільки вказано було, що під час військової служби боєць влаштовувався на роботу, що не відповідає дійсності. Нагорний нагадав, що Денискін за Іловайськ отримав нагороду від Міністерства оборони.

Прокурори ж наполягали, що покарання Денискіна «дозволить» запобігти СЗЧ у майбутньому.

Проте колегія суддів вирішила скаргу прокурорів відхилити у повному обсязі і ухвалу щодо передачі на поруки залиш без змін.

Після засідання Нагорний розповів, що у нього були деякі побоювання, бо справу, де бійця брали на поруки, розглядали уперше. Тож сьогоднішнє рішення стало прецедентом на Волині. Нагорний переглядав практику інших областей і там у подібних справах приймали рішення не на користь бійців.

«Хлопець дійсно має важкий бойових шлях, в тому числі Іловайськ, і те що йому не надали психологічної допомоги, як іншим, після повернення, спонукало його реабілітовуватися на власному досвіді»,- додав адвокат. Він додав, що ухвала суду вмотивована, оскільки апеляційний суд навіть не вніс корективи у суді першої інстанції.

Тож Нагорний сподівається, що прокуратура не подаватиме касаційної скарги.

«Це буде більше ганьби для прокуратури», – додав адвокат.

Наприкінці засідання активісти привітали оплесками рішення суду, вигукнули тричі «Слава!» українським військовим та напередодні дня адвокатури подякували Нагорному за його роботу.

colwidth-dea34740aecd3ab9513a1aff672d3268
colwidth-98020bb8a7d244f2835d9def847f75e9
colwidth-8c70c5c9e304c7f9dbcfbf30ee73aafe




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа