<

Суд у Гаазі оголосив вирок у справі MH17

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:36 | 17.11.2022 / Новини / , /
Перегляди
155
/ Коментарі відсутні

Окружний суд Гааги оголосив вирок у справі про катастрофу малайзійського Boeing 777 рейсу MH17, який у 2014 році збили над Донбасом. Винними визнали громадян рф Ігоря Гіркіна-Стрєлкова, Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка.

Про це пише Громадське.

Підсудними є троє росіян та один українець. Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з росії в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у росію:

  • громадянина рф Ігоря Гіркіна-Стрєлкова;
  • громадянина рф Сергія Дубінського («Хмурий»);
  • громадянина рф Олега Пулатова («Гюрза»);
  • громадянина України Леоніда Харченка («Крот»).

Прокуратура зазначала, що ніхто з обвинувачених особисто не брав участі в пуску ракети. Але, згідно з висновками слідства, Гіркін та троє інших підсудних відіграли ключову роль в авіакатастрофі через сприяння прибуттю зброї, за допомогою якої було скоєно злочин, та координували дії розрахунку ЗРК.

Так, суд розглядав конкретний внесок кожного з обвинувачених. Харченка визнали співучасником за двома пунктами звинувачення. Суд зазначив, що він отримав від Дубінського вказівку перевезти, охороняти й вивезти застосований «Бук». Виконавши завдання, він прозвітував перед Дубінським.

Суд зазначив, що Дубінський виконував керівну роль, даючи вказівки. Його дії були настільки суттєві, що Дубінського можна назвати співучасником.

Судді також зазначили, що Гіркін був найвищим військовим лідером у «ДНР» на операційному рівні, часто радився з москвою, тобто частково відповідав за збиття повітряних суден бойовиками «ДНР».

З доказів не випливає, що Гіркін є «класичним співучасником». Але він усе одно давав завдання щодо застосування військової техніки бойовиками та допускав імовірність людських жертв. Так, суд назвав Гіркіна посередньо-функціональним виконавцем.

У Пулатова, за даними суду, була важлива координаційна роль у цій частині Донбасу, але суд не може постановити, чи має він такий же вклад у запуск ракети, як троє інших підозрюваних.

Так, на Пулатова не накладається жодна кримінальна відповідальність, його оголосили невинним за обома пунктами, у яких підозрювали.

Які висновки?

Трьох підозрюваних — Гіркіна-Стрєлкова, Харченка та Дубінського — визнали винними в убивстві 298 разів — саме стільки людей загинуло у збитому рейсі. Суд схвалив виплату компенсації родичам загиблих у повному обсязі — понад 16 мільйонів євро.

На засіданні були присутні захисники Пулатова. Решта троє підозрюваних були повідомлені про засідання, але не з’явилися на нього.

Нагадаємо, прокуратура Нідерландів запросила для кожного з підозрюваних довічний термін. Суд не побачив жодних пом’якшувальних обставин для обвинувачених. Так, Харченко, Гіркін та Дубінський заочно отримали довічне ув’язнення. Упродовж 14 днів вони можуть подати апеляцію.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок