<

Субсидії у Волинській області призначено на 38,7 тисяч домогосподарств

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:46 | 28.07.2015 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

«Українці, зокрема й волиняни, зрідка оформляли субсидії, бо вважали цю процедуру важкою. Відтак Уряд пішов назустріч: аргумент на користь сказаного − новий спрощений механізм нарахування субсидій, який почав діяти з 21 липня 2015 року», − саме таку думку висловила директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод під час оперативної наради, що відбулася сьогодні.

Державна програма житлових субсидій, на сьогодні, − це дієвий інструмент соціального захисту населення в умовах підняття вартості тарифів на житлово-комунальні послуги. Через цю програму держава компенсує сім’ям  витрати на оплату комунальних послуг у межах нормативів споживання послуг, що перевищують обсяг обов’язкового платежу сім’ї, – повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

За призначенням житлової субсидії за спрощеним порядком, як наголосила Оксана Гобод,  до органів соціального захисту населення звернулося 46, 9  тис. осіб, що становить близько 10 %  від загальної кількості домогосподарств області.

Станом на 24 липня 2015 року субсидію призначено на 38,7 тис. домогосподарств (83 %). Зокрема, органи соціального захисту населення здійснюють запити до установ, які надають житлово-комунальні послуги, Державної фіскальної служби, органів місцевого самоврядування для отримання відповідної інформації, а також проводять моніторинг матеріально-побутових умов проживання сімей, справи яких потребують рішення комісій райдержадміністрацій та міських виконавчих комітетів щодо надання права на призначення житлової субсидії.

Як прозвучало під час доповіді, зміни в законодавстві з 1 травня 2015 року надали можливість призначення житлової субсидії за фактично зареєстрованими в житловому приміщенні особами для тих домогосподарств, де всі послуги обліковують відповідними засобами.  З приводу цього Оксана Гобод підкреслила:

− Рішення про призначення пільги приймаються відповідно до рішення комісії при наданні довідок про перебування зареєстрованих осіб в іншій адміністративно-територіальній одиниці та на підставі акту обстеження домогосподарства. Всього протягом травня-червня 2015 року за рішеннями комісій надано право на призначення субсидії за 477 заявами, розглянуто на комісії близько 1 тис. особових справ.

Основна причина відмови в наданні субсидії – обсяг обов’язкового платежу сім’ї перевищує вартість комунальних послуг. Одначе, як розпочнеться опалювальний сезон, то такі сім’ї зможуть відповідним чином набути права на призначення пільги. До слова, лише 3 % із загальної кількості звернень домогосподарств отримали відмову.

− Значна плинність кадрів та недостатній трудовий резерв в районних та міських управліннях соціального захисту населення, проблеми матеріальні та технічні гальмують процес призначення субсидій, − вважає директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Варто зазначити, що з 21 липня 2015 року набрала чинності постанова «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій». Відтак змінився бланк декларацій, відмінено штрафні санкції за допущені громадянами помилки, субсидії будуть призначатися на основі доходів за три місяці.

− До сукупного доходу не включатимуть  сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях, допомогу громадських та благодійних організацій та інші види допомоги, − зазначила Оксана Гобод.

Зважаючи на те, що питання нарахування субсидій є економічно привабливим та актуальним для мешканців краю, то відповідні зміни в законодавстві лише стимулюватимуть громадян оформляти ці пільги за спрощеною процедурою. З огляду на це, заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук прохає компетентні органи та структури визначити ті категорії населення, котрі ще не скористались пільгами, а могли б скористатися, й посилити відповідну роботу з інформування населення.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер