<

Створення ребцентрів для бійців АТО, які повернулися додому, ініціювала Володимир-Волинська громадська рада

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:44 | 27.02.2015 / Володимир, Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Чергове засідання Громадської ради при Володимир-Волинській райдержадміністрації основним питанням ставило соціальне забезпечення і всебічну турботу про бійців АТО та їхні сім’ї. Однак, не обійшлося і без “підводних” каменів – представники певних громадських організацій, які раніше не виявляли ініціативи вступу до об’єднання ГО, на сьогодні задалися питанням легітимності діяльності даного органу та  вчасністю переобрання його учасників.

У період перед виборами до місцевих органів влади активізувалися усі політичні сили та громадські об’єднання, які до того не виявляли такої активності в захисті інтересів володимир-волинської громади. І, звісно ж , найпопулярнішою темою для піару стала ситуація із бійцями АТО та їхніми родинами, а ще – переселенці із східних областей України та державні допомоги цім категоріям громадян.

Під “обстріл” та шквал незадоволення цього разу потрапила представниця Управління соціального захисту населення району. звинувачення стосувалися того, що структура, яка ніби то мала би захищати мешканців району навпаки – нічого не робить задля добробуту сімей тих вояків, які перебувають чи перебували в зоні АТО та для бійців, які повертаються додому психологічно пригніченими, з порушеною психікою.

“Куди вони мають повертатися? Додому – це найпростіше! А далі що? Хто їм допоможе? Я знаю 19-річного хлопчину, який повернувся із війни поранений, пройшов певний курс лікування – доки коштів вистачило, а зараз у нього відкрилася рана і він стоїть на автостанції, чекає товариша, бо у нього навіть грошей дістатися до Дніпропетровської області, на війну, немає! Хто має допомогти адаптуватися таким юнакам? Куди їм піти?”, – ці питання перед Громадською радою поставила депутат райради Ганна Фурман.

“А я знаю 21-річного хлопця із села Хмелівки (хоч мене це безпосередньо і не стосується, бо це повноваження району), який повернувшись додому з АТО не спить, неврівноважений. Він у барі в селі Сілець побив іншого хлопця, нанісши йому важкі тілесні ушкодження. зараз по ньому відкрито кримінальне впровадження, його можуть посадити. А хто у цьому винуватий – держава, бо не потурбувалася про спеціальні центри для реабілітації воїнів АТО”, – проголосила депутат міськради Віра Чайковська-Тарликова.

Чомусь винуватими у тому, що ні в державному , ні в обласному,ні в районному чи міському бюджетах не передбачено коштів на створення спеціальних місць, де б проходили військові адаптацію після участі у бойових діях, опинилися працівники Управління праці та соцзахисту населення. Присутні звинувачували їх і в бездіяльності, і в роздутому штаті, і в зайвих процедурах обстеження побутових умов проживання пільгових категорій населення, в тому числі і учасників АТО. А ще винними держслужбовці опинилися і в тому, що у Володимир-Волинському районі лише 59 чоловік отримали дозвіл оформити документи на статус “Учасник бойових дій”, а звернулося в управління усього 4 особи. “Як відправляти – то знаходилась міліція, щоб доставляти чоловіків у військкомати, а як простежити долю військових після повернення додому – немає кому!”, – обурювався Олександр Маслій, член Громадської Ради.

Пані із названого в народі “соцбезу” намагалася “відбивати” не зовсім правомірні нападки присутніх, оскільки структура, в якій вона працює, лише виконує те, що пишуть пани депутати та представники уряду у Києві.

Прийнятим рішенням було звернутися до районної ради із проханням посприяти створенню реабілітаційних центрів для бійців АТО, а також потурбуватися про сім’ї воїнів і переселенців – забезпечення житлом, дровами та усім необхідним.

Найцікавішою частиною була та, в якій деякі громадські організації, що не є членами ради, виявили бажання приєднатися до цього органу. У своєму новому складі рада діє із жовтня 2014 року. Його затвердив колишній голова РДА Володимир Савчук. Саме Савчук не включив до списку ради голову Володимир-Волинського громадського люстраційного комітету Володимира Грека. Колишній голова РДА це зробив ніби через негативний люстраційний висновок що Грек склав по ньому.

Вчора, під час засідання ГР, активісти громадських організацій «Віра в майбутнє», «Володимир-Волинська спілка підприємців та промисловців», міжнародний благодійний фонд «Європейський дім», написали заяви на вступ у раду. Разом з тим представники цих організацій поцікавилися, чому Володимира Грека не включили у склад Громадської ради.

Спочатку голова ГР Володимир Дзядук пообіцяв дослідити можливості включення у вже діючу раду нових членів, а потім після зливи криків і образ Громадська рада вирішила не приймати нових членів взагалі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця