<

Сто днів роботи Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:15 | 2.10.2015 / Новини /
Перегляди
9
/ Коментарі відсутні

З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України. Це один із соціальних проектів держави, покликаний  забезпечити  право громадян на рівний доступ до правосуддя.

Відкритий у місті Володимир-Волинському Володимир-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  знаходиться за адресою вул. Устилузька, 19. Звернутися до центру за допомогою можуть  мешканці не лише міста, а й Володимир-Волинського,  Горохівського, Іваничівського, Локачинського, Любомльського, Шацького  районів та міста Нововолинська.  Особа, яка перебуває під юрисдикцією України, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, має змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який  надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. 

Місцевий центр забезпечує доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує прожиткового мінімуму , інвалідам (чий середній місячний сукупний   дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін. незалежно від доходів.

Як зазначила директор Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Смолярчук, Володимир-Волинський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги розпочав свою роботу  з 1 липня 2015 року, щоб було краще нас зрозуміти ми розпочали з нуля, маючи лише приміщення, надане  компаніює “Герборхолдінг”, в особі директора  Борбелюка Олега Васильовича.

За перші сто днів роботи вдалося запустити роботу центру: зареєструвати центр, обладнати приміщення меблями та офісною технікою, підібрати кадри (станом на 01.10.2015 працює 9 чоловік, з них 7 з вищою юридичною освітою, крім головного бухгалтера та начальника відділу по взаємодії з суб’єктами  надання БППД), вирішити багато технічних питань з обслуговування, ці питання оперативно  допомагала вирішувати наш головний бухгалтер Бунда Ольга Іваннівна.  А також необхідно було дати знати про себе громадянам і, найголовніше,  розпочати прийом клієнтів і вирішувати їхні проблеми.  Цю проблему нам допомагали вирішувати засоби масової інформації, які завжди відгукувались на наші  запити. Відчуваємо  підтримку зі сторони органів місцевого самоврядування, а також органів виконавчої влади.

Станом на 01.10.2015 року ми прийняли  127 громадян, з них 29  подали заяви про надання адвоката.  26 клієнтам ми прийняли рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, а 3 клієнтам довелось відмовити (2 — не відповідали вимогам  малозабезпеченості, 1 заявив неправомірні вимоги). Робота із прийому громадян проводилась відділом попередньої роботи з клієнтами, який очолює начальник Базіла Лариса Вікторівна, до речі сама адвокат.   За віковою категорією переважали клієнти віком від 36 до 60 років  та понад 60 років.   Найчастіше громадяни звертаються з питань соціального захисту, сімейного та житлового права. А також спадкування.

Географія клієнтів показала, що 46% клієнтів жителі м.Володимир-Волинського,  24% – Володимир-Волинського району,  решта  населених пунктів по 5 %. Розуміємо, що нашими клієнтами є малозабезпечені верстви населення, які не мають можливості до нас добратись. Вирішуємо і це питання, приймаємо  документи поштою, попередньо консультуючи телефоном і надсилаючи зразки документів на електронні поштові скриньки.  Наказом центру вже утворено виїзну групу консультування громадян та прийому документів із працівників Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги,  затверджено її графік роботи на жовтень, тож чекаємо відвідувачів за їх місцем проживання — 7 жовтня у м.Нововолинську, 15 — у Любомлі, 21 — в Горохові,  29 — в Локачах.

Проблемним залишається питання оплати відряджень, і тут ми розпочали роботу із органами місцевого самоврядування, зустрічаємось із головами міських та районних рад щодо залучення коштів з місцевих бюджетів на фінансування Програм правової допомоги населенню і спільної роботи над вирішенням проблем  їхніх жителів.

Перший клієнт до нас прийшов другого липня, першого адвоката ми призначили  6 липня 2015 року, серед перших наших клієнтів був Сичук Микола Георгійович, житель с.Бужанка Іваничівського району, який протягом року добровольцем воював в зоні АТО в батальйоні “Айдар” і не отримав виплат грошового забезпечення. Його інтереси представляв адвокат Улибін Володимир Володимирович з Нововолинська. Адвокатом було підготовлено та направлено до Волинського окружного адміністративного суду позовну заяву із вимогою  нарахувати і виплатити всі, передбачені законодавством виплати грошового забезпечення для військовослужбовців, а також виплати пов’язані з винагородою за участь в  АТО. Рішення по справі було прийнято суддею Ксензюком Андрієм Ярославовичем 28 вересня 2015 року, постановою суду задоволено позовні вимоги. До речі, зі слів адвоката, це була перша справа на розгляді Волинського окружного адміністративного суду за дорученням місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Так не всі із громадян, які звернулися до центру, потребували  саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребувала надання правових консультацій та роз’яснень, які їм надали фахівці центру, інші — первинної правової допомоги, яких ми направили за цією допомогою в організації, з якими співпрацюємо. Бо одним із основних напрямків роботи  центру, який виконує відділ взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги,  начальник – Слащук Степан Миколайович,  є налагодження мережі партнерів для забезпечення надання якісної первинної та вторинної правової допомоги жителям. Задля реалізації намірів про співпрацю підписуємо Меморандуми про співпрацю із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, а також з юристами та  адвокатами, які надають правову допомогу людям. З  липня і до сьогодні Центром було залучено до співпраці 35 організацій та установ, серед них громадські організації,  органи місцевого самоврядування та виконавчої гілки влади.  Не лишились осторонь і представники приватного права, було підписано угоду із адвокатом  Таращук Ольгою Володимирівною, яка надає правову допомогу PRO BONO. Така консолідація зусиль, спрямована на недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу.

Як вже зазначалось вторинну правову допомогу надають адвокати, які зголосилися надавати  таку допомогу, пройшли конкурсний відбір та уклали контракт з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області. З нашим центром співпрацюють 13 адвокатів, які представлені в  усіх районах та містах, що належать до нашою юрисдикції. Але із збільшенням клієнтів та навантаженням на адвокатів ми б хотіли мати більше адвокатів. За наказом Міністерства юстиції України з 6 по 20 жовтня проводиться 8 конкурс з відбору адвокатів, які залучаються до  надання безоплатної вторинної правової допомоги. І тут ми активно долучились до роботи, проводили круглі столи, особисті зустрічі з адвокатами, презентували переваги роботи  в системі безоплатної  вторинної правової допомоги, знаємо, що 3 адвокатів подали документи до Головного територіального управління юстиції у Волинській області для участі у конкурсі, тож запрошуємо  їх та й тих , хто ще роздумує до співпраці.

До повноважень центру також належить здійснення моніторингу виконання адвокатами зобов’язань, визначених у контракті, а також прийняття поданих адвокатами актів надання безоплатної  вторинної правової допомоги. Цей напрямок роботи забезпечує відділ організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами, який очолює Мазурок Ганна Дмитрівна.  За сто днів роботи відділом  прийнято і опрацьовано 113 актів, поданих адвокатами, з них 3 — за дорученнями місцевого центру. Загальна сума винагороди адвокатам за цими актами становить близько 90 тис. грн. Центр також сприяє в  роботі адвокатам, виділили кімнату для конфіденційних побачень з клієнтами, а також кімнату для роботи адвоката з облаштованим робочим місцем.

Головний результат ста днів роботи Володимир-Волинського місцевого центру з   надання безоплатної вторинної  правової допомоги  –  вдячні відгуки наших клієнтів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця