<

Старовинний човен, який знайшли на Маневиччині, перевезли до майбутнього музею

Цей запис опубліковано більш як рік тому
04:24 | 12.06.2019 / Новини / /
Перегляди
35
/ Коментарі відсутні

Унікальний човен-довбанку, який знайшли влітку 2015 року в Маневицькому районі Волинської області, перевезли до майбутнього музею одного експонату, який облаштовують на базі Маневицького краєзнавчого музею. До того він декілька років стояв на пилорамі.

Для облаштування музею під човен потрібно близько 1,7 мільйона гривень. 300 тисяч вже виділили з районного бюджету, ще 300 – з обласного, – інформують Волинські Новини.

Звістка про стародавній човен, знайдений на Волині, облетіла в серпні 2015 року всю Україну. Як з’ясувалося згодом – це 12-метровий човен-довбанка. В Україні такі човни називають довбанками тому, що вони видовбані з цілого стовбура дерева.

Волинський човен-довбанка, якого у серпні 2015 року випадково виявили у річці Стир біля села Старосілля на Волині, міг належати литовським князям. Раніше науковці допускали, що йому може бути близько п’ятсот років. Але результати радіовуглецевого аналізу у Київській Радіовуглецевій лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища перевершили їхні сподівання. Експерти кажуть, що човен-довбанка «приплив» до нас із 1350-го.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок