<

США можуть оголосити дефолт до 1 червня, – ABC News

09:12 | 3.05.2023 / Новини / /
Перегляди
388
/ Коментарі відсутні

США ризикують виявитися не в змозі виплатити свої борги – вперше в історії – вже 1-го червня, написала міністр фінансів Джанет Єллен у листі до спікера палати представників Кевіна Маккарті та інших високопоставлених законодавців, у якому вона закликала Конгрес діяти якнайшвидше.

Про це пише УНН з посиланням на ABC News.

У повідомленні Єллен ще раз підкреслюється як тупикова ситуація у відносинах між законодавцями та Білим домом, так і потенційні фінансові та політичні ризики, якщо патова ситуація не буде подолана найближчими тижнями.

Ліміт боргу має бути підвищений або припинений «у такий спосіб, щоб забезпечити довгострокову впевненість у тому, що уряд продовжить виплати», написала вона.

Єллен, спираючись на найсвіжіші дані, включаючи надходження від федеральних податків, написала, що не може остаточно попередити, коли почнеться так звана «X-дата» дефолту. За оцінками безпартійного Бюджетного управління Конгресу у лютневому звіті, дефолт може розпочатися у липні.

Республіканська більшість у Палаті представників заявила, що вони не підвищуватимуть ліміт далі без компромісу з боку демократів щодо видатків та бюджету федерального уряду, який президент Джо Байден відкинув, заявивши, що стеля має бути піднята без будь-яких умов, як це вже траплялося раніше.

Президент зателефонував усім чотирьом лідерам Конгресу: спікеру Маккарті, лідеру меншості в Палаті представників Хакіму Джефрісу, лідеру більшості в Сенаті Чаку Шумеру і лідеру меншості в Сенаті Мітчу МакКоннеллу у понеділок вдень і запросив їх на зустріч 9 травня, йдеться у заяві.

«Дефолт на наш борг – це не варіант, але й майбутнє з вищими податками, вищими відсотковими ставками, більшою залежністю від Китаю та економікою, яка не працює для працюючих американців», – сказав Маккарті.

У спільній заяві у понеділок, 1 травня,  Шумер і Джефріс спростували цю точку зору:

«Ми не можемо дозволити собі розкіш чекати до 1 червня, щоб зібратися разом, ухвалити закон, щоб уникнути дефолту та запобігти катастрофічним наслідкам для нашої економіки та мільйонів американських сімей. Республіканці не можуть дозволити правому екстремізму тримати нашу націю у заручниках».

На брифінгу в понеділок прессекретар Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що, попри протилежні аргументи Республіканської партії, адміністрація розглядає борг і бюджет окремо, і що Конгрес має «конституційний обов’язок» розглянути стелю.

США можуть оплачувати більшу частину, але не всі свої рахунки за рахунок податків та інших доходів, які вони одержують, і вони мають позичати решту грошей. Але Конгрес вводить обмеження на розмір боргу, який може взяти на себе уряд, і коли ця стеля, встановлена приблизно в 31,4 трильйона доларів, буде досягнута, законодавці мають збільшити її, перш ніж уряд зможе зайняти більше коштів.

За словами Єллен, США досягли поточної межі боргу в січні і з того часу вживають «надзвичайні заходи», щоб сплатити свої рахунки. Міністерство фінансів також запровадило деякі скорочення, у тому числі внески до пенсійних планів співробітників.

Широко поширена думка, що країна ніколи раніше не оголошувала дефолт за своїми боргами, хоча у звіті Дослідницької служби Конгресу за 2016 рік зазначається, що така концепція не має фіксованого визначення. У цьому звіті також докладно описані «три епізоди у фінансовій історії федерального уряду» – під час війни 1812 року, Великої депресії та в 1979 році, – «коли дехто ставив під сумнів державний кредит уряду США».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа