<

США готуються відправити свої кораблі в Чорне море

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:22 | 6.12.2018 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

США приступили до підготовки кроків, необхідних для направлення кораблів ВМС в Чорне море в світлі інциденту в Керченській протоці. Про це повідомила телекомпанія CNN з посиланням на три посадових особи Сполучених Штатів. 

За їх словами, командування Збройними силами США направило до Держдепартаменту запит про те, щоб повідомити Туреччину про плани відправки американських кораблів у Чорне море. Джерела телекомпанії назвали такі плани «відповіддю на дії Росії проти України в Керченській протоці, що з’єднує Чорне та Азовське моря». Повідомлення, однак, покликане надати ВМС США опцію направлення кораблів в дану акваторію, проте необов’язково, що даний варіант буде обраний, пояснило одне з джерел, інформує УНН.

Як пояснила телекомпанія, конвенція Монтре від 1936 року зобов’язує США мінімум за 15 днів повідомити Туреччину про можливість проходу американських кораблів через протоки Босфор і Дарданелли, що з’єднують Середземне море з Чорним морем. Згідно з положеннями конвенції Монтре, військові кораблі нечорноморських держав в мирний час можуть перебувати в Чорному морі не більше 21 дня.

“Сполучені Штати чинять дії відповідно до конвенції Монтре. Ми, однак, не станемо коментувати суть нашої дипломатичної переписки з урядом Туреччини”, — наводить телекомпанія відповідь на запит, отриманий у зовнішньополітичному відомстві США.

Офіційний представник Шостого флоту США, який базується в Європі, Кайл Рейнс заявив про готовність флоту виконати поставлені йому завдання.

“Ми регулярно проводимо операції на підтримку безпеки і стабільності в зоні відповідальності Шостого флоту, включаючи міжнародні води і повітряний простір над Чорним морем. Ми залишаємо за собою право діяти вільно, відповідно до міжнародного права і норм”, — додав Рейнс.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця