<

Сприяння у працевлаштуванні внутрішньо переміщеним особам у Волинській області

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:33 | 23.09.2015 / Новини /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

Сприяння у працевлаштуванні внутрішньо переміщеним особам у Волинській області

До центрів зайнятості Волинської області звернулось 697 внутрішньо переміщених осіб, надано статус безробітного 446 особам, 386 – призначена виплата допомоги по безробіттю.

Станом на 21.09.2015 року соціальні послуги отримує 166 осіб, з них у статусі безробітного перебувають 122 особи.

Сприяння зайнятості внутрішньо переміщеним особам включає такі напрями:

  1. Пропонуємо працю

У базі даних обласної служби зайнятості налічується 1193 актуальних вакансій. Станом на 21.09.2015 року знайшли роботу 232 внутрішньо переміщені особи, в тому числі за направленням служби зайнятості 194 особи.

Найбільше внутрішньо переміщених працевлаштовано на підприємства «Кромберг енд Шуберт», Волинську дирекцію «Укрпошта», «Модерн-Експо», «Фоззі-Фуд», Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги, Луцьку картонно-паперову фабрику, Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання, «М.Ж.К», «Локомотивне ДЕПО Ковель», «Хан-електробау Україна», «Сальве», Луцьке підприємство електротранспорту.

  1. Пропонуємо роботу з житлом

З початку роботи з переміщеними особами роботодавці області пропонували 50 вакансій з наданням житла.

Станом на 21.09.2015 року вільними залишаються 9 пропозицій роботи з житлом: зоотехнік, агроном, головний інженер, лікар ветеринарної медицини, тракторист, прибиральник службових приміщень, фільтрувальник, зашивальник м’якої тари, підсобний робітник.

  1. Організовуємо професійне навчання

42 переміщені особи пройшли навчання та підвищення кваліфікації за напрямками: «Комп’ютеризований бухгалтерський облік», «підприємець-початківець», «продавець продовольчих товарів», «кухар», «кравець», «перукар-модельєр», «манікюрниця», «лицювальник-плиточник», «Конторський службовець (бухгалтерія)».

На виробництві стажувались за професіями: кухар, кравець, перукар, приймальник замовлень, завідувач виробництва, продавець непродовольчих товарів та продовольчих товарів, інженер з підготовки виробництва, адміністратор.

  1. Залучаємо до громадських робіт

Наявні 198 пропозицій громадських та інших робіт тимчасового характеру. Залучено до участі 63 переміщені особи.

  1. Орієнтуємо на підприємницьку діяльність

Отримали виплату допомоги по безробіттю одноразово для відкриття підприємницької діяльності 8 осіб, з них:

  • 3 кримчан (реалізація пробіотиків, відкриття молодіжного кафе та салону краси);
  • 2 донеччан (роздрібна торгівля взуттям і шкіряними виробами в спеціалізованих магазинах та жіночим одягом);
  • 3 луганчан (надання послуг з фрезерно-гравірувального обробітку та роздрібна торгівля продуктами харчування і промисловими товарами).
  1. Здійснюємо моніторинг працезакріплення

Індивідуальний супровід працевлаштованих осіб передбачає психологічну, соціальну та юридичну підтримку працівників та роботодавців з питань адаптації на робочому місці, посередницької допомоги у розв’язанні проблем трудових відносин.

Проведено опитування працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб. Станом на 15.09.2015, із 229 працевлаштованих – 123 особи працюючих (54%). Серед них:

  • 85 осіб орендують житло (70%);
  • 24 особи проживають у родичів (20%);
  • 8 осіб мають власне житло;
  • 3 особи житлом забезпечив роботодавець;
  • 3 особам надано тимчасове житло за сприянням Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області.

Здійснено аналіз причин звільнення після працевлаштування:

  • 52% – за згодою сторін;
  • 30% – за власним бажанням без поважних причин;
  • 14%- по закінченню строку трудового договору;
  • 4% – інше (за власним бажанням з поважних причин, не приступили до роботи).
  1. Досліджуємо причини не звернення до служби зайнятості

Із загальної чисельності внутрішньо переміщених осіб працездатного віку, які мають довідку органів соціального захисту (1644), 1140 осіб ще не звернулись за послугами служби зайнятості.

Досліджено основні причини:

  • отримали інформацію про послуги служби зайнятості (по телефону, через сільські ради, листами), однак до центрів зайнятості ще не звернулись – 254 особи;
  • здійснюють догляд за дитиною, інвалідом або людиною похилого віку – 250 осіб;
  • працевлаштовані самостійно, самозайняті або перебувають у відпустці за основним місцем роботи – 242 особи;
  • отримують пенсію по інвалідності, пільгову або іншу пенсію – 151 особа;
  • відсутній зв’язок – 76 осіб;
  • виїхали за межі регіону – 62 особи;
  • не бажають отримувати послуги служби зайнятості, роботу не шукають – 50 осіб;
  • навчаються у вищих або професійно-технічних навчальних закладах – 31 особа;
  • інші (хвороба, планують повернутись на постійне місце проживання, ще не визначились, допологова відпустка, перебування в АТО, мобілізація до Збройних Сил України) – 24 особи.

Сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб здійснюється у співпраці із соціальними партнерами: роботодавцями, громадськими та волонтерськими організаціями, державними структурами, засобами масової інформації.

Укладено 29 угод щодо інформаційно-роз’яснювальної роботи для внутрішньо переміщених осіб та їх адаптації до місцевих ринків праці, надання послуг з психологічної підтримки, проведення відповідних тренінгів, консультацій. Зокрема, активними партнерами стали Волинський Обласний Благодійний Фонд “Карітас- Волинь”, Обласний координаційний Центр з надання допомоги учасникам АТО та їхнім сім’ям, Громадська організація «Переселенці Криму та Донбасу», Волинська обласна громадська організація «Фундація розвитку громад». Проводяться психологічні тренінги, створено мобільні групи за участю волонтерів та соціальних партнерів.

Фахівці обласного центру зайнятості беруть участь у роботі Волинського регіонального штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються (систематично оновлюється інформація щодо актуальних робочих місць, в тому числі з наданням житла на ринку праці Волині).

Інформація про можливості працевлаштування, історії працевлаштування та працезакріплення на робочому місці внутрішньо переміщених осіб, в тому числі, які мають успіхи у підприємництві, висвітлюються на веб-сайті обласної служби зайнятості.

Відділ організації сприяння працевлаштуванню обласного центру зайнятості

Телефон для додаткової інформації – (0332) 726214, 725240




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа