<

Справа Шеремета: адвокату підозрюваної Кузьменко повідомили про слідчий експеримент за годину до проведення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:58 | 3.01.2020 / Новини / /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Адвокат волонтерки Юлії Кузьменко, яку підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, Владислав Добош заявив, що отримав повідомлення про слідчий експеримент за годину до його проведення.

Про це пише hromadske з посиланням на відео адвоката підозрюваної, яке він поширив у фейсбуці.

«Я за 10 хвилин до 17-ї години отримав на електронну пошту від Бирка (слідчий Василь Бирко – ред.) повідомлення про те, що сьогодні о 18 годині буде проводитися слідчий експеримент. Це при тому, що вони не надали нам ознайомитися із матеріалами справи», — сказав він.

Він також зазначив, що для нього «не відкрили відео, по якому мають проводити слідчий експеримент». Добош додав, що він «за» проведення слідчого експерименту, однак «все має бути проведено правильно».

«Іншим адвокатам, які захищають Яну Дугарь та Андрія Антоненка, також надіслали хвилин 15 тому повідомлення на електронну пошту. Я то хоч тут поряд знаходжуся і можу на 18-ту підійти… А хлопці деякі взагалі знаходяться не в місті», — зазначив адвокат, додавши, що поїде за вказаною адресою.

Він також уточнив, що за нормами цей слідчий експеримент мали б провести вночі, о 2:40, оскільки люди, які були на відео, діяли у цей час.

«Щоб повністю відповідав час, освітлення, погода, одяг — щоб все повністю відповідало. Плюс щоб камери відповідали всім тим технічним даним, які знімали на той час цих людей», — пояснив захист Кузьменко.

У коментарі журналістам адвокат Андрія Антоненка Віталій Галенченко зауважив, що запізно отримав повідомлення про проведення експерименту.

«О 16:56 я отримав на пошту повідомлення, що о 18:00 відбудеться слідчий експеримент. Хоча у першій половині дня я спілкувався зі слідчим, і вони знали, що я у Харкові.

Я думаю, що вони лише надали обрису законності цим повідомленням, формально поставили нас до відома, а насправді хотіли просто усунути нас від експерименту», — сказав захисник.

Також адвокат додав, що наразі на місце виїхав ще один адвокат Антоненка — Станіслав Кулик.

До центру Києва на вулицю Івана Франка привезли підозрювану Кузьменко. Вона повинна пройти тим шляхом, яким пройшли імовірні організатори вибуху автомобіля Шеремета, – пише Українська правда.

Із нею також повинен був бути підозрюваний Андрій Антоненко, проте його адвокати не встигли прибути на місце і він начебто відмовився від проходження експерименту.     

Про сам експеримент раніше написав адвокат Масі Найєм, зазначивши, що він відбувається з порушенням Кримінального Процесуального Кодексу.

Нагадаємо, 12-го грудня 2019-го року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п’ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Яну Дугарь і подружжя добровольців Інни («Пума») і Владислава («Буча») Грищенків.

Підозри вручили Кузьменко, Антоненку та Дугарь. Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

13-го грудня Печерський районний суд Києва обрав Дугарь запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а Кузьменко – у вигляді тримання під вартою до 8-го лютого 2020-го року.

Вночі 14-го грудня суд постановив арештувати на два місяці Антоненка.

Слідство вважає, що організатором убивства Шеремета був Антоненко. Начебто захопившись радикальними націоналістичними настроями, він вирішив створити організоване збройне угруповання, щоб вчинити вбивство Павла Шеремета.

Антоненко долучив до групи Юлію Кузьменко та Яну Дугарь. Остання, за версією слідства, «проводила розвідку» біля будинку Шеремета та фотографувала на мобільний телефон камери спостереження довкола майбутнього місця злочину. Кузьменко ж, за версію слідства, безпосередньо закладала вибухівку під автівку.

14-го грудня БУГ писав, що у мережі обурюються через рішення суду по фігурантах справи Шеремета.

18-го грудня стало відомо, що Антоненко скористався правом, передбаченим ст. 63 Конституції, відмовитись давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, через підозри в упередженості слідчих.

20-го грудня стало відомо, що вилучена у підозрюваного Антоненка міна на експертизі.

21-го грудня у суді сталася штовханина між силовиками і людьми, що зібралися на підтримку Кузьменко. У залі суду пошкоджені меблі. Щонайменше одна людина постраждала.

22-го грудня, ввечері, у Києві протестують проти фальсифікацій у справі Шеремета під гаслом “Аваков заєднав”.

23-го грудня Київський апеляційний суд залишив Антоненка під вартою, а 24-го грудня судді залишили під вартою іншу підозрювану – лікарку Юлію Кузьменко.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20-го липня 2016-го о 7:45 ранку внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий ефір своєї програми. Розслідування убивства Шеремета високопосадовці публічно називали «справою честі», утім понад 3,5 роки попри численні експертизи, допити понад 1000 осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, у справі про вбивство Шеремета не було жодного офіційного підозрюваного.

Також слідство відмовлялося від оприлюднення суттєвої інформації стосовно ходу розслідування, для якого була створена спецгрупа із залученням ФБР. У МВС заявляли, що розслідування справи ускладнює російське громадянство Шеремета.

10-го травня 2017-го журналісти презентували фільм-розслідування про вбивство журналіста Павла Шеремета. У ньому йдеться про те, що співробітник СБУ Ігор Устименко був біля дому Шеремета в ніч перед вбивством.

Співзасновник міжнародного проєкту розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP Дрю Салліван заявив, що українська влада свідомо не розслідує вбивство журналіста

Колеги та рідні Шеремета вимагали відставки Авакова через нерозкриття вбивства журналіста.

10-го жовтня 2019-го президент Володимир Зеленський заявив, що керівництво МВС змінять, якщо не буде результатів у справі щодо вбивства Шеремета.

Фото: скріншот із відео прямої трансляції Громадського




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер