<

Справа MH17: суд у Гаазі визнав, що росія контролювала «ДНР» з 2014 року

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:04 | 17.11.2022 / Новини / /
Перегляди
76
/ Коментарі відсутні

Окружний суд Гааги під час зачитування вироку у справі про катастрофу малайзійського рейсу MH17 заявив, що росія контролювала самопроголошену «ДНР» щонайменше з травня 2014 року.

Тож суд постановив, що відтоді на території України був міжнародний збройний конфлікт із «ДНР», яка контролюється росією. Про це пише Громадське посилаючись на трансляцію суду.

Так, суд зазначив, що росія постачала зброю самопроголошеній «ДНР»; багато її бойовиків мали російське громадянство й були причетні до збройних сил рф; самопроголошена влада в Донецьку отримувала вказівки з кремля. З-поміж доказів судді вказали на перехоплені телефонні розмови бойовиків.

Також суд зазначив, що пасажирський літак MH17 збили із ЗРК «Бук» з території окупованого росією Первомайського.

Про катастрофу MH17

17 липня 2014 року Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу «Амстердам — Куала-Лумпур» збили на Донбасі. Усі 298 пасажирів та членів екіпажу загинули.

Менш ніж за місяць після цього сформували Об`єднану слідчу групу (JIT) — і представники органів кримінального розшуку Нідерландів, Малайзії, Австралії, Бельгії та України розпочали розслідування. росія свою причетність до злочину заперечує.

З березня 2020 року триває судовий процес за цією справою. Так, 17 листопада суд у Гаазі має оголосити вирок щодо чотирьох підозрюваних:

  • громадянина рф Ігоря Гіркіна-Стрєлкова;
  • громадянина рф Сергія Дубінського («Хмурий»);
  • громадянина рф Олега Пулатова («Гюрза»);
  • громадянина України Леоніда Харченка («Крот»).

Міжнародна слідча група вважає їх причетними до завезення з рф в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у росію.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер