<

Спонсори утилізації окупантів: як працюють найбільші волонтерські фонди країни «Повернись живим» та Сергія Притули

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:29 | 30.04.2022 / Новини / , /
Перегляди
2006
/ Коментарі відсутні

Росія напала на Україну у 2014 році, а повномасштабний наступ почала 24-го лютого цього року. За ці вісім років українське військо стало більш забезпеченим і зміцнилося. Але за останні півтора місяця врази збільшилось і потреби теж значно збільшилися. Тоді українці згадали трохи під забуте за ці роки слово волонтер. Найбільше навантаження припало на плечі найбільших волонтерських фондів. За ці два місяці вони зробили рекордні закупівлі на кілька мільярдів гривень.

Про те, чим займаються великі волонтерські фонди, зокрема «Повернись живим» та Сергія Притули, під час війни, як зібрали найбільші пожертви. З ким із військових і держави спілкуються, що закуповують, з якими проблемами стикаються та чому працюють напряму з командирами військових частин і не задовільняють конкретні індивідуальні запити бійців, розповіла блогерка Анна Калюжна для Бігусінфо.

Вона зазирнула в закулісся двох великих фондів – “Повернись живим” та фондом Сергія Притули та поспілкувалася із їхніми засновниками Сергієм Притулою і Тарасом Чмутом.

Так, волонтери запевнили, що за ці 8 років війни з росією армія змінилася і зміцніла. Це стосується і забезпечення, і техніки, й озброєння, і навченості, і злагодженості. За їх словами, усі ці роки небайдужі активісти допомагали реформувати армію і в той же час готувалися до повномасштабної війни з росією. Та все ж 24-те лютого стало для них несподіванкою.

“Я про це говорив з 2017 року. На жаль, всі ці роки тема війни ставала все менш популярною. А 24-го лютого все змінило. На цей напад все натякало. І були всі підстави вважати, що воно так і буде. Зрештою навіть ці навчання, які відбувалися у Білорусі, достатньо сильно перегукувалися з тим, що передувало вторгненню в Грузію в 2008 році. Але ми живі люди, ми гомосапіенси і не хочемо вірити в той жах, який може трапитися. І тому якийсь в цьому сенсі блок в голові стояв.

Хоча вся та робота, якою ми займалися впродовж місяців, що передували вторгненню, якраз і була спрямована на те, щоб підготувати краще чи ЗСУ чи якісь окремі бригади, полки чи сили територіальної оборони до цього дня Ч.

Волонтери зазначають, що з досвіду спілкування з нашими військовими за останні 8 років було зрозуміло: того, що вони стягнули, їм буде не достатньо для того, щоб на щось претендувати серйозно. Наприклад, оточити Харків чи захопити Київ. Хоча вони кричали, що за кілька днів можуть це зробити.

“Тому ти ніби розумієш, логіка підказує, що це самогубство з їхнього боку, але росіяни ніколи не користувалися логікою”, – розповів Сергій Притула.

Блогерка розповіла, що Притула – волонтер з 2014 року. Всі вісім років продовжував збирати гроші і купувати потрібне армії спорядження. Тісно співпрацював із командирами. Зараз очолює один із найбільших фондів допомоги армії. За добу до повномасштабного наступу він побив річний рекорд збору коштів. Потім ці рекорди були побиті ще кілька разів. Пів мільйона євро на потрібний силам спецоперації безпілотник для виявлення ворога Притула зібрав за 6 годин.

“Те, що я помітив, що українці дуже радо жертвують гроші на якісь конкретні проєкти, коли бачать чітку задачу. Бо коли ти виходиш і кажеш, друзі, давайте зберемо гроші, бо треба помагати армії і треба купа всього, то на відсутність конкретики люди мало відгукуються. А коли ти кажеш: ось є дрон і нам його треба купити, але він дорогий. 300 тисяч євро чи півмільйона євро комплекс коштує, але люди бачать чітко сформульовану задачу і дають на неї гроші.

Нам треба було півмільйони євро на комплекс дрону, то люди зібрали ще більше. І ми ще додатково придбали безпілотний літальний апарат. Це відбулося дуже швидко: сьогодні зібрали кошти, завтра замовили, а післязавтра його проплатили і того ж дня віддали хлопцям. Три дні. Потім знову ще один великий бізнесмен прийшов, який дав 1 мільйон доларів.

Було навіть таке, що один з олігархів пропонував придбати крупний завод, який виробляє безпілотники. Але його ж ніхто не збирається продавати”, – повідомив Сергій.

Ще одним із найбільших волонтерських фондів допомоги армії в Україні, за словами блогерки, є “Повернись живим”, який заснований Віталієм Дейнегою у 2014 році. Нинішні керівники фонду обидва – учасники війни з Росією на Донбасі і з середини знають, яка саме допомога найбільше там потрібна.

Анна Калюжна зауважила, що фонд спеціалізується на осучасненні армії і навчанні бійців. Вона наголосила, що лише за півтора місяця повномасштабної війни з Росією фонд зібрав два з половиною мільярди гривень допомоги. І це в 10 разів більше коштів, ніж за попередні 8 років.

“Ми зараз забезпечуємо всіх: державну прикордонну службу, територіальну оборону, Збройні Сили, повітряні і ракетні війська, артилерію. Лише трошки менше медицині помагаємо, бо це не наш профіль.

Бюджет минулого року на війну був близько 20 мільйонів гривень. Ми його за один день отримали. А за 8 років з 2014 по 23-го лютого 2022 року ми зібрали близько 250 мільйонів. А потім були дні, коли ми в один день збирали більше, ніж за весь цей період.

Ми на днях відправили найбільшу посилку в історії фонду. Там у двох машинах поїхало номенклатури на 60 мільйонів гривень. Там було все: від металошукачів і саперних сумок до тепловізорів, генераторів і квадрокоптерів. Ми купуємо партіями, а потім розподіляємо”, – підсумував діяльність фонду його очільник Тарас Чмут.

Блогерка зауважила, що за рік у фонді “Повернись живим” навчили азам ведення бойових дій біля півтори тисячі бійців, які після навчання отримали матеріально-технічну базу відповідно до профілю своєї спеціальності.

Волонтери розповіли блогерці, що допомагають забезпечувати армію усім необхідним, однак перевагу надають закупівлі техніки, яка є “очима” армії і дозволяє нашим військовим бачити ворога. Бо зараз саме це, мовляв, є найбільш необхідним для бійців.

Так, фонд Притули купує авто для армії, які називають “пекельні тачки”, різноманітне спорядження, багато медикаментів, оптику, спеціальні планшети, але в основному засоби зв’язку та різну техніку для виявлення ворога, зокрема, дрони і квадрокоптери. Також деякі речі їм жертвують українці та бажаючі допомогти із-за кордону. Так у фонді з’явився окремий склад із гуманітаркою і частина військового спорядження.

З початку повномасштабної війни значно розширився список закупівель і в фонді “Повернись живим”. Знову почали купувати і бронежилети, які зараз всі просять, і генератори, але також найбільше техніки, яка є “очима” армії.

До слова, днями фонду вдалося зробити практично неможливе – відправити вантаж з необхідною військовою амуніцією, технікою і озброєнням в Маріуполь.

Волонтери з обох фондів попереджають: намагаються працювати напряму з цілими батальйонами, і відправляти допомогу відразу на усіх військових, які до нього входять. Бо задовольнити усі індивідуальні запити, яких є сотні тисяч, просто фізично неможливо.

Окрім цього, волонтери підкреслили, що наразі серед найбільших потреб ЗСУ – є безпілотна авіація, нічна й тепловізійна оптика, безпілотники різного класу, зокрема й квадрокоптери, а ще відновлення командних пунктів і зв’язку, звідки йде управління.

Також волонтери розповіли чи є в наявності і чи можна закупити все необхідне військовим озброєння, чому ставлять на техніку свою спеціальне гравіювання, за якими програмами і тактиками працюють, та як справляються із завищеними запитами людей і чому першочергово надають допомогу бійцям на передову і в гарячі точки.

Насамкінець волонтери з обох найбільших фондів України запевнили, що й надалі активно допомагатимуть військовим і забезпечуватимуть їх усім необхідним.

Підсумовуючи побачене і почуте, блогерка Анна Калюжна звернулась до військових і наголосила:

“Якщо ви військовий, то зверніться до свого командира. І вже він прокомунікує з волонтерами, якщо ще досі не комунікує і якщо того, що вам потрібно, немає у цього ж командира на складі. І давайте не забувати, що волонтери – це теж люди і дуже важливі люди, які рятують життя не однієї, а сотень людей. Жертвуйте на армію і вірте в ЗСУ”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа