<

Спадщина від батьків чи одного з членів подружжя не оподатковується

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:00 | 12.02.2015 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Вартість успадкованого майна  від членів сім’ї першого ступеня споріднення  оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Відтак, спадкоємці першого ступеня споріднення декларацію про майновий стан і доходи не подають, – наголошують у Головному управлінні ДФС у Волинській області.

Нагадаємо, нормами пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України визначено, що членами сім’ї фізичної особи  першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені, – прес-служба ГУ ДФС у Волинській  області.

Разом з тим, громадянин, котрий отримав  спадщину від члена сім’ї, що  не належать до  першого ступеня споріднення, зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи  і сплатити 5 відсотків податку на доходи фізичних осіб  від вартості успадкованого.

Якщо майно успадкувала дитина-сирота від члена родини другого ступеня споріднення, але їй виповнилося 18 років, то вартість об’єкта спадщини також підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків. По досягненню повноліття, тобто 18 років,  особа, котра мала статус дитини-сироти, або дитини, позбавленої батьківського піклування,  втрачає його.

Фахівці ГУ ДФС Волині звертають увагу громадян, котрі у минулому році успадкували майно на тому, що вони є відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця