<

Сьогодні починається Різдвяний піст

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:36 | 28.11.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні
Православна Церква підготовлює всіх вірян до святкування Різдва Христового молитвою і постом, який триватиме сорок днів, від 28 листопада до 6 січня (за н. ст.).
Його ще називають «Пилипівка», бо він починається після 27 листопада – дня пам’яті апостола Филипа. Преподобний Симеон Фессалонікійський говорить, що піст різдвяної Чотиридесятниці – це символ говіння Мойсея, який постував сорок днів і ночей та отримав на кам’яних скрижалях Божі заповіді, – повідомляє  Волинська єпархія УПЦ КП.
Мета посту полягає в тому, щоб ми до Різдва Христового очистили себе молитвою, таїнствами Сповіді та Причастя, щоб із чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого.
Загальні правила дотримання Різдвяного посту менш суворі, ніж Великого та Успенського. Зрозуміло, що під час посту заборонено м’ясні, молочні продукти, яйця. Крім того, у понеділок, середу і п’ятницю, за Уставом, забороняються риба, вино та олія. У вівторок та четвер харчуємося з олією. Риба під час Пилипівки дозволяється в суботу, неділю та великі свята. Із 2 по 6 січня піст посилюється, навіть у суботу та неділю риба не благословляється. А на Святвечір, 6 січня, за благочестивим звичаєм, якщо дозволяє здоров’я, варто взагалі утриматися від їжі «до появи першої зірки».
Однак обмеженнями в харчах піст аж ніяк не вичерпується. Той, хто поститься, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: молитися в храмі та вдома, читати Святе Письмо, християнську літературу. Якщо хтось перебуває у сварці чи тримає на когось гнів, – необхідно примиритися з тією особою, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють постувальника всіх плодів його праці. Піст – це добра нагода покинути погані звички (куріння, зловживання хмільним, картярство, лихослів’я), усілякі надмірності.
Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки – може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, впадає у гординю. Без молитви й покаяння піст – це дієта, і до релігії відношення не має.
Тож нехай Господь допоможе нам достойно пройти Пилипівку, з чистим серцем та душею в різдвяну ніч співати разом із небесним хором: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2:14).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця