<

Скандал з Медведчуком у фільмі про Стуса: глава Держкіно зробив важливу заяву

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:06 | 14.08.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

На авторів кінокартини про українського поета і дисидента Василя Стуса вже здійснюється серйозний тиск з боку представників Віктора Медведчука, який був адвокатом на його судовому процесі.

Про це в ефірі “5 каналу” розповів глава Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

За його словами, проект “Птах душі” виграв 10-й конкурс на відбір кінопроектів Держкіно про боротьбу і життя Василя Стуса. У сценарії показані різні етапи його життя: від раннього дитинства і до смерті. Важливим елементом цієї історії є суд, коли поета було засуджено вдруге і коли його адвокатом був Віктор Медведчук.

“Сцени цього суду і знайомство з адвокатом були присутні в сценарії, який власне і одержав фінансову підтримку і який було запущено у виробництво. Наразі, продюсери фільму мені підтвердили, що сцени, які ще на початку були затвердженні сценарієм, будуть відзняті”, – повідомив голова Державного агентства України з питань кіно.

Пилип Іллєнко також наголосив, що на режисерів фільму, який ще не відзняли, вже починають тиснути: “Ми вже побачили заяву Медведчука і його адвоката, які прямо наголосили: якщо їм не сподобається фільм, вони будуть у суді домагатися його заборони для показу. Це прямий тиск на акторів і режисерів, адже фільм ще у процесі виробництва, ці сцени лише планують знімати”.

Іллєнко заявив: якщо суд заборонить фільм, то Українська держава та Державне агентство з питань кіно як співвласники фільму відстоюватимуть свої права на сценарій кінострічки. На його думку, малоймовірно, що якийсь суд зважиться на такий крок.

“Якщо це станеться, то це буде унікальний і небезпечний прецедент. Тому що є певний порядок доступу фільму до кіноекранів. Якщо комусь не подобається художній твір, бо він вважає, що це стосується його особисто, то це нагадує мені тих людей, які в свій час пред’являли претензії Гоголю за те, що він створив “Ревізора”, – зауважив Іллєнко.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер